Cijena za KAP neće biti manja

Uniprom je, od kada je preuzeo upravljanje fabrikom 1. jula 2014, zaključno sa 8. februarom 2016. platio ukupno 21 milion od 28 miliona eura predviđenih ugovorom
66 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Savo Prelević
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2017. 18:41h

Privredni sud odbio je tužbu kompanije Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, protiv Kombinata aluminijuma od kojeg je tražio ispunjenje Ugovora o kupoprodaji imovine fabrike ili 30 odsto da se smanji kupoprodajna cijena, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Prema informacijama “Vijesti”, presuda je donijeta u zakonskom roku, još krajem avgusta, a da stečajni upravnik KAP -a Veselin Perišić danima nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti” ovim povodom bez obzira što je sudska presuda donijeta u korist njegove stečajne uprave.

Uniprom je, od kada je preuzeo upravljanje fabrikom 1. jula 2014, zaključno sa 8. februarom 2016. platio ukupno 21 milion od 28 miliona eura predviđenih ugovorom.

U međuvremenu, stečajna uprava je smanjila kupoprodajnu cijenu do 25,6 miliona, a Pejoviću je ostalo da plati još oko 4,6 miliona, pod pretpostavkom da uprava nakon tri godine ispuni preuzete obaveze.

Uniprom je u ovoj parnici tražio da sud obaveže KAP da oslobodi parcele u katastarskim opštinama Cijevna, Dajbabe i Botun od “lica i stvari koji su ih uzurpirali”, da se cjelokupna imovina koja je predmet ugovora uknjiži u katastru, da se odobre obećane subvencije za industrijsku zonu KAP , obezbijedi nedostajuće tehničke dozvole kao i integralna upotrebna dozvola za rad proizvodnih pogona KAP-a.

Tražili su i da se Uniprom oslobodi plaćanja svih naknada za ekologiju tokom 30 godina kako je to prvobitno bilo predviđeno.

U slučaju da KAP ne ispuni ove obaveze, Uniprom je traži od Privrednog suda da se kupoprodajna cijena smanji za najmanje 30 odsto i da mu se vrati dio već uplaćenog novca.

Sudija Privrednog suda Milica Popović u cjelosti je odbila ovaj tužbeni zahtjev.

Bonus video: