Ćipranić: Da li je isparilo pola miliona?

"Ukoliko se izvrši prodaja pekare za 820.000 eura, a ne obuhvate se i potraživanja pekare, gube država kao povjerilac, bivši radnici, ali i svi ostali
385 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićka pekara, Foto: Arhiva Vijesti
Nikšićka pekara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.04.2012. 07:32h

Bivši većinski vlasnik nikšićke gradske pekare Nikpek Milisav Ćipranić podnijeće zahtjev inspekciji za privredni kriminal da preispita potraživanja te firme u iznosu od oko pola miliona eura koja u stečajnom postupku, kako tvrdi, nijesu obuhvaćena.

"Ta potraživanja nijesu obuhvaćena jer navodno nema dokumentacije a očigledno je da ju je neko sklonio kako bi se stvorila slika da je bivši većinski vlasnik upropastio pekaru i pribavio sebi korist, što nije tačno" tvrdi Ćipranić.

U pekari, koja je od 1997. godine bila u vlasništvu Ćipranića, proizvodnja je na njegov zahtjev, obustavljena 17. marta a stečaj je uveden 11. aprila prošle godine. Ćipranić, koji je imao 86 odsto akcija pekare, odlučio se na prodaju vlasništva zbog, kako je tada rekao, duga od oko 700 hiljada eura, dok su potraživanja bila 450 hiljada eura.

"Ukoliko se izvrši prodaja pekare za 820.000 eura, a ne obuhvate se i potraživanja pekare, gube država kao povjerilac, bivši radnici, ali i svi ostali. Izgleda da je nekome u interesu da se ne naplate evidentna potraživanja" smatra bivši vlasnik.

Tačno na dan "godišnjice" od uvođenja stečaja 11. aprila 2012. godine, stečajni upravnik Žarko Ostojić je po peti put raspisao oglas za prodaju pekare. Početna vrijednost imovine pekare na prvom oglasu bila je 1,8 miliona ali je padala sve do sadašnjih 818.794 eura.

Početna vrijednost imovine pekare na prvom oglasu bila je 1,8 miliona ali je padala sve do sadašnjih 818.794 eura

Bivši većinski vlasnik traži da se obustavi prodaja imovine sve do utvrđivanja činjeničnog stanja kako imovine i potraživanja, tako i obaveza.

"Treba da se utvrdi stvarno stanje potraživanja pekare jer ona postoje, a ne da su ravna nuli. Takođe treba da se utvrdi odgovornost svih učesnika u procesu skrivanja potraživanja pekare koja su evidentna i dokaziva" smatra Ćipranić.

Stečajni upravnik nije želio da komentariše tvrdnje Ćipranića.

"Ne želim da komentarišem bilo čije javno istupanje u pogledu stanja u predmetnom stečajnom postupku, kao ni poslovne politike organa upravljanja i rukovođenja u stečajnom dužniku prije otvaranja stečajnog postupka, koja su dovela do očigledne prezaduženosti i trajne insolventnosti ovog stečajnog dužnika" kazao je Ostojić.

Međutim, u poslovnim knjigama cifre od pola miliona eura, koju Ćipranić pominje, nema.

"Nematerijalna imovina, koju čine potraživanja stečajnog dužnika od kupaca iz vremena redovnog odvijanja djelatnosti, iskazana je u poslovnim knjigama dužnika u iznosu od 227.340 eura, na dan otvaranja stečajnog postupka. Kako navedena potraživanja nijesu bila naplativa na poziv suda i stečajnog upravnika, to je u cilju naplate pred Privrednim sudom u Podgorici u toku 148 izvršnih postupaka" kazao je Ostojić.

Bonus video: