Crna Gora da nastavi sa ispunjavanjem obaveza

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da je naša država poziciju regionalnog lidera stekla napornim radom i zalaganjem
548 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Pododbora, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Pododbora, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora treba da nastavi sa napornim radom i ispunjavanjem obaveza iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, zaključeno je na današnjem sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku.

Predstavnici Ministarstva finansija i ostale nadležne institucije, predstavili su kolegama iz Evropske komisije ažurirane i detaljne informacije o napretku u oblastima pokrivenim poglavljima 17 – Ekonomska i monetarna unija, 18 – Statistika, 32 – Finansijski nadzor i 33 – Finansijske i budžetske odredbe.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da je Crna Gora poziciju regionalnog lidera stekla napornim radom i zalaganjem.

„Ta nas pozicija istovremeno obavezuje u daljem procesu približavanja Evropskoj uniji (EU), za koji smo svjesni da će biti sve zahtjevniji“, kazao je Drljević.

Kako je naveo, Crna Gora sa zadovoljstvom dijeli stečena znanja i iskustva sa susjednim zemljama, jer samo stabilan Zapadni Balkan može biti posmatran kao respektabilan činilac u kontekstu evropske perspektive i punopravnog članstva u Uniji.

Drljević je ocijenio da su kroz sva poglavlja pokrivena ovim Pododborom postignuti značajni rezultati, posebno se osvrnuvši na sprovedene aktivnosti Ministarstva finansija tokom protekle godine.

Sastankom je u ime Vlade Crne Gore kopredsjedavala generalna direktorica u Ministarstvu finansija Bojana Bošković, a u ime EK šef Jedinice u Generalnom direktoratu Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja Uve Štam.

Štam je, kako je saopšteno, ohrabrio Crnu Goru da nastavi proces fiskalne konsolidacije, reformu poreskog sistema i strukturne reforme.

„Pozdravio je preduzete aktivnosti u pravcu uspostavljanja fiskalnog savjeta i izrazio očekivanje da će uskoro biti usvojen novi Zakon o radu, koji će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom i da će se implementirati dodatne mjere u pravcu reforme tržišta rada“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Štam ohrabrio i nastavak napora na fiskalnoj konsolidaciji u cilju jačanja javnih finansija.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje, Barbara Hesus-Žimeno, naglasila je da u okviru EU postoji snažna politička podrška procesu proširenja, podsjećajući na nedavnu odluku članica da kroz programe nacionalne i višekorisničke IPA 2019-2020 odobre više od milijardu EUR zemljama Zapadnog Balkana.

Bonus video: