Crnogorski državljanin Pua oslobođen u Makau zbog nedostatka dokaza

Vei Seng Pua, poznatiji pod imenom Pol Pua, postao je crnogorski državljanin 2013. godine na predlog Vlade Mila Đukanovića kao „osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore”
3693 pregleda 10 komentar(a)
Pua na Svetom Stefanu, Foto: Savo Prelević
Pua na Svetom Stefanu, Foto: Savo Prelević

Osnovni sud u kineskoj samoupravnoj teritoriji Makao oslobodio je u utorak zbog nedostatka dokaza 15 optuženih za nelegalno priređivanje igara na sreću tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine, među kojima je i crnogorski državljanin melezijsko-kineskog porijekla Vei Seng Pua.

Tužilaštvo Makaa ima pravo žalbe.

Pui je suđeno kao vođi kriminalne grupe koja je organizovala ilegalno klađenje vrijedno preko pet milijardi hongkongških dolara, što je oko 560 miliona eura.

Vei Seng Pua, poznatiji pod imenom Pol Pua, postao je crnogorski državljanin 2013. godine na predlog Vlade Mila Đukanovića kao „osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore”.

On je sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom, Crnogorcem grčkog porijekla Petrosom Statisom, vlasnik hotela i kazina Maestral u Pržnu kod Budve, kao i kompanije Adriatik Propertis koja je zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

Kako objavljuje novinska agencija Makaa (MNA), suđenje je počelo pet godina nakon spornih događaja 12. februara ove godine i trajalo je samo dva dana. Niko od 15 optuženih nije bio prisutan ni na jednom od sudskih ročišta, a pet nije bilo obaviješteno o postupku.

Prema riječima predsjedavajućeg sudije, Lei Vai Seng, državno tužilaštvo i pravosudna policija Makaa nijesu dokazali da je bilo koji od optuženih stavio opklade na utakmice Svjetskog kupa u ime trećih strana. Policija je 19. juna 2014. tokom pretresa u sobama “Wynn Macau” otkrila više osoba sa laptopovima i mobilnim telefonima i papirima sa informacijama o klađenju.

Sudija, kako prenosi MNA, smatra da nije dokazano ko su bili vlasnici tih kompjutera koji su sadržali informacije o klađenju. Otkrivene su informacije o opkladama na fudbalskim utakmicama, koje su se odnosile na brojeve bez konkretnih imena onih za koje su uplaćivane kvote.

“Sud ne može da uspostavi nikakvu vezu. Postoji nedostatak elemenata za povezivanje“, kazao je sudija koji kao dokaz nije prihvatio poruke na mobilnim telefonima optuženih.

Policija u Makau je Puu prvo uhapsila tokom, racije a zatim pustila. On je nakon toga napustio Makao privatnim avionom i otišao u Las Vegas gdje ga je 20 dana kasnije uhapsio FBI takođe zbog ilegalnog klađenja.

Tokom suđenja FBI je saopštio da oni Puu vode kao člana kineske mafije - trijade. Sud je naredne godine presudio da je FBI koristio ilegalne metode tokom istrage i Pua je pušten. Njegov sin Daren Pua je priznao krivično djelo “prenošenje informacija o klađenju” i platio kaznu od 100.000 dolara.

Bonus video: