Crnogorski poljoprivrednici treba da ponude konkurentne proizvode

Crnu Goru očekuju veoma teški pregovori sa EU u oblasti poljoprivrede i veoma je važno kako će se okončati to poglavlja
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 08:20h

Crnogorski poljoprivrednici treba da ponude konkurentne proizvode jer u protivnom neće moći da ih plasiraju ni na domaćem, a kamoli na stranom tržištu, ocijenio je ambasador Mađarske u Podgorici, Kristian Posa.

On je poručio da je Mađarska spremna da svoja iskustva na tom planu podijeli sa crnogorskim poljoprivrednicima.

"Pozivam ih da nas pitaju. Mi smo spremni da pomognemo", rekao je Posa za beogradski list Danas.

On je dodao da Crnu Goru očekuju veoma teški pregovori sa EU u oblasti poljoprivrede i veoma je važno kako će se okončati to poglavlja jer će od toga zavisiti šta će se u narednih deset do 15 godina dešavati u agraru.

Posa je kazao da su agrarni proizvodi mađarskih proizvođača nedovoljno zastupljeni na crnogorskom tržištu, pa će unaprijeđenje saradnje biti na obostranu korist.

Prema njegovim riječima, za razvijanje saradnje u ekonomskoj sferi važni su dobri politički odnosi koji su, kad je riječ o Mađarskoj i Crnoj Gori, na visokom nivou.

"Zapadni Balkan, inače, veoma je interesantno tržište za Mađarsku, o čemu govori i podatak da smo prošle godine na to tržište izvezli robe u vrijednosti od 3,5 milijardi eura, dok je izvoz u Rusiju iznosio 1,5 milijardi, a u Kinu 2,6 milijardi eura. Nasuprot tome, u Crnoj Gori mađarskih poljoprivrednih proizvoda gotovo da i nema", rekao je Posa.

On podsjeća da je Mađarska u Crnoj Gori uložila pola milijarde eura, po čemu je lider kada su u pitanju ulaganja u zemlje regiona.

Da mađarska poljoprivreda napreduje, najbolje svjedoče podaci da je u prošloj godini zabilježen rast od 22 odsto u odnosu na 2012, dok je udio poljoprivrede i bruto domaćem proizvodu sa 3,6 odsto u 2010. porastao na 4,8 odsto u prošloj.

Mađarska, koja je prošle godine ostvarila agrarni izvoz od oko 8,1 milijardu eura, najviše izvozi guščje i pačje meso, a bilježi i značajan rast izvoza svinjskog i goveđeg mesa, zatim pšenice, kukuruza, šećerne repe i prerađevina od mesa.

Komentarišući podsticajne mere, kojima država stimuliše poljoprivrednu proizvodnju, Posa podsjeća da je od 2012. do ove godine Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspolagalo sa 12,3 milijarde EUR podsticajnih sredstava što je za 1,9 milijardi veći iznos nego u prethodnom šestogodišnjem ciklusu.

Na Sajmu hrane u Budvi, koji je održan prošle sedmice, predstavilo se i 25 renomiranih mađarskih kompanija među kojima i PIK iz Segedina.

Bonus video: