Da od Hete traže tačne podatke

Iz CEZAP-a kažu da je tačna njihova tvrdnja da je potraživanje na Hetu preneseno bez naknade, a platiće ako prodaju nepokretnost
104 pregleda 2 komentar(a)
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.09.2016. 17:49h

Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan saopštio je da je Centralna banka tokom čitavog procesa donošenja Zakona o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure opstruirala aktivnosti te NVO, navodeći netačne podatke.

“Što se tiče njihovih stručnih stavova, oni su se najbolje vidjeli u Skupštini. Samo jedan podatak jasno govori o njihoj stručnosti. Čitavo vrijeme oni tvrde da se ovaj Zakon ne odnosi na Heta Asset Resolution, koje je demantovao Vrhovni sud pravnim stavom”, rekao je Ćalasan u ime CEZAP-a.

Kako je dodao, broj prenešenih potraživanja je netačan jer oni u svom saopštenju pominju 129 (bilo ih je tri puta više), pa se namjerno apostrofitra nekih 15 kredita, što ne odgovara činjeničnom stanju.

“Neka od Hete traže tačne podatke pa će vidjeti ko obmanjuje javnost, mi ili oni”, poručio je Ćalasan u reagovanju na saopštenje Savjeta CBCG od srijede. Savjet CBCG je saopštio da je neistina sve što je rečeno na sjednici Skupštine prošle sedmice kada se govorilo o ulozi CBCG u promociji kredita u švajcarskim francima, kao štetnog proizvoda.

“Dakle, svi lažu, samo Savjet CBCG govori istinu. Pa se onda mi iz CEZAP-a pitamo kakav mentalni skop imaju lica koja stoje iza ovih tvrdnji, odnosno koliko treba da bude debeo obraz kada se pred javnošću iznose tvrdnje da nijesu radili to što su radili, da nijesu tokom čitavog postupka od plasiranja ovog štetnog proizvoda pa sve do sada bili pristrasni i branili interese Hypo Alpe Adria banke”, rekao je Ćalasan.

Podsjeća da je u „Vijestima“ od 4. decembra 2006. godine u vezi ovih kredita navedeno: „Iz CBCG poručuju da je sa aspekta kontrole CBCG ovo poželjan pristup, jer je ovaj vid finansiranja samo još jedan proizvod poslovnih banaka, koji se veoma često koristi u zemljama EU“.

“Dalje se navodi 'iz Sektora za kontrolu banaka CBCG 'Vijestima' je sapošteno da će se daljim razvojem crnogorskog bankarskog sektora, ovakvih i slični proizvoda biti što više...sa stanovišta upravljanja rizicima, ovako dizajniran proizvod HAAB minimizira valutni rizik, jer banka koristi izvore u švajcarskim francima'. Ako su još u dilemi oko svoje uloge u ovom poslu, 'uvaženim' članovima Savjeta možemo dostaviti snimljenu izjavu njihove perjanice - viceguvernera CBCG da su ovi krediti poželjan bankarski proizvod”, kazao je Ćalasan.

On je dodao da o tome kako se u kasnijem periodu ponašala CBCG u CEZAP-u imaju sve pisane dokaze, ali zbog prostora ne mogu elaborirati njihove stavove.

“Na kraju Savjet tvrdi da je netačno da je HAAB bez naknade ustupila svoja potraživanja Heti jer je navodno ona već naplatila 54.103.000 od ustupljenih 66.698.000€. Kao da nijesu ni čitali ugovor o prenosu potraživanja uz naknadu, niti znaju osnovne principe cesionog poslovanja”, rekao je Ćalasan.

Odmah po ustupanju potraživanja Heta je, kako dodaje, morala da u roku od 8 dana uplati ugovorenu naknadu banci, što nije uradila, a CBCG je ne kontroliše.

“Dakle, tačna je naša tvrdnja da je potraživanje preneseno bez naknade, a plaćanje će se možda izvršiti ako se prodaju nepokretnosti, ili neće ako neko od naših kljenata sebi ne oduzme život”, upozorio je Ćalasan.

Komentarišuči izlaganje poslanika DPS-a Milutina Simovića i Zorana Jelića u Skupštini, Ćalasan je kazao da treba vjerovati u institucije sistema.

“Ali te institucije čine ljudi i od njihovog pravilnog i poštenog rada zavisi dignitet institucije. Međutim, ovdje imamo nestručan, površan, problematičan i posve pristrasan i sumnjiv rad, pa nama ostaje jedino da sumnjamo u sve što dolazi od lica koja, evo i ovim saopštenjem nas uvjeravaju u njihov konstruktivan i stručan rad”, zaključio je Ćalasan.

Medojević: DPS korigovao amandmane, izmjene prolaze

Poslanik DF-a Nebojša Medojević rekao je “Vijestima” da je DPS u petak predao u proceduru korigovane amandmane. Medojević je rekao da su tim amandmanima prihvaćena dva njegova ključna zahtjeva: da se klijentima u dug ne obračunavaju zatezne kamate i da Heta ne može da obavlja bankarske poslove. On je najavio da će danas imati sastanak sa predstavnicima klijenata da izanaliziraju ove amandmane, ali očigledno je da su u DPS-u procijenili da imaju nemjerljive političke štete od nastavka rasprave sa DF-om oko ove teme i da su odlučili da prihvate njegove predloge. Medojević podsjeća da je dao ovakvu ponudu u četvrtak prije rasprave u Skupštini, a oni su je odbili. “Ako klijenti ne budu imali neke ozbiljne prigovore, a ja ih ne očekujem, mogli bismo ovo danas izglasati. DPS bi tako prihvatio ključna dva zahtjeva DF-a, a ja bih prihatio amandman DPS-a o blažim prekršajnim sankcijama”, kazao je Medojević i dodao da je ovo velika pobjeda DF-a i klijenata protiv HAAB, Heta i CBCG.

U Skupštini je prošle sedmice raspravljano o izmjenama Zakona o konverziji koje je podnio Medojević. Sjednica je u četvrtak prekinuta i odložena za danas nakon što je utvrđeno da je DPS čitao amandmane koji nijesu zavedeni u Skupštini.

Bonus video: