Da odgovoraju oni koji su donosili odluku o prošlogodišnjoj cijeni struje

U Demokratskom frontu i SDP-u saglasni da treba da odgovaraju oni koji su usvojili nezakonitu odluku o prošlogodišnjoj cijeni struje
4 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 21:06h

Neophodna je hitna ostavka čelnih ljudi iz Regulatorne agencije za energetiku ili da budu smijenjeni nakon što je poništena još jedna odluka Odbora RAE o cijenama električne energije, ocijenio je poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović.

Upravni sud je peti put poništio odluku Odbora RAE od sredine decembra 2011. godine, ocjenjujući da je i ona o prošlogodišnjim cijenama nezakonita. Ona se primjenjivala od januara do avgusta 2012.

Od članova RAE koji su donijeli odluku dvojica su u Odboru, predsjedavajući Dragutin Martinović i član Branislav Prelević. Treći predstavnik Miroslav Vukčević nije bio u RAE kada se usvojila odluka o cijenama, koju je poništio Upravni sud.

“U SDP-u ćemo morati da nađemo način da ukažemo na tu potrebu i to u okviru poslaničkog kluba. Nezakonite odluke su posljedica prevelike autonomije koja je data agencijama i takvim odlukama, nažalost, po ko zna koji put radimo protiv sebe”, rekao je Šabović “Vijestima” i dodao da će agencije morati da poštuju sudske odluke.

Uskoro bi trebalo da se razmatraju finansijski izvještaji sa onima o radu regulatora za prošlu godinu i poslanici imaju priliku da neizglasavanjem izvještaja RAE kazne njene članove zbog nezakonite odluke koja se primjenjivala sedam mjeseci 2012.

Presuda Upravnog suda kojom je odluka RAE ocijenjena nezakonitom mora imati pravne posljedice jer se u suprotnom postavlja pitanje svrhe postojanja tog oblika sudske zaštite, ocijenio je za “Vijesti” predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović.

To je objasnio nakon što su iz RAE saopštili da će poštovati presudu Upravnog suda kojom je oborena njihova odluka, ali da ona “ne proizvodi nikakve pravne posljedice”.

Više pravnika je “Vijestima” potvrdilo da se obeštećenje na osnovu presude Upravnog suda može tražiti u redovnom postupku pred osnovnim sudovima

Tom odlukom je cijena struje za domaćinstva povećana 6,8 odsto.

Radulović nije mogao da odgovori na koji način bi mogli da traže obeštećenje oni koji su plaćali skuplju struju po nezakionitoj odluci, pozivajući se da to nije nadležnosti Upravnog suda.

Više pravnika je “Vijestima” potvrdilo da se obeštećenje na osnovu presude Upravnog suda može tražiti u redovnom postupku pred osnovnim sudovima.

U Demokratskom frontu smatraju da treba pokrenuti pitanje odgovornosti članova Odbora RAE.

Poslanik DF-a Janko Vučinić, koji je u ime Unije slobodnih sindikata (USS) bio jedan od vođa prošlogodišnjih građanskih protesta koje je uzrokovala odluka RAE o poskupljenju struje, kazao je “Vijestima” da je presuda Upravnog suda dokaz da ne postoje opravdani razlozi za divljanje cijena.

“Presuda je dokaz da su takve odluke nezakonite. Toj pojavi treba posvetiti posebnu pažnju i stati na put tim nezakonitim poskupljenjima koja idu na štetu građana”, rekao je Vučinić.

On je podsjetio i da postoje brojne odluke kao što je najnovija Upravnog suda da je ponašanje članova RAE nezakonito.

“Građani ni sada neće moći da nadoknade novac koji su im uzeli. DF će razmisliti na koji će način podnijeti inicijativu da se definitivno zaustavi donošenje nezakonitih odluka kako bi se prestalo sa pljačkom građana. Presuda je i potvrda da su protesti koje su mnogi osporavali i opravdavali povećanje cijena struje, bili potpuno opravdani”, istakao je Vučinić.

Presuda o cijenama struje ima pravne posljedice

Ako odluka nema pravnih posljedica, postavlja se pitanje zbog čega će ovakva sudska zaštita, ukazao je predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović.

“Zbog čega onda maltretirati građane da podnose tužbe i zbog čega maltretirati sud da organizuje usmene rasprave i da donosi odluke povodom tih tužbi. Zbog čega izazivati troškove ovog postupka i za stranke i za sud, a koji nijesu beznačajni”, naglasio je Radulović.

On je istakao i da “nije moje da govorim o posljedicama ovih odluka Upravnog suda” i postavio pitanje koje je po njegovom mišljenju suština svega “da li se novom odlukom, donijetoj povodom presude Upravnog suda mogu utvrđivati retroaktivno cijene struje, recimo za period unazad godinu, dvije”.

“Suština je da se poništava nezakonita odluka, da nastaje pravna situacija kao da takva odluka nije ni donijeta. To bi trebalo da budu posljedice presude suda kojima se poništavaju i ovakve odluke. Svoditi presudu suda samo na neka formalna pitanja, čini sudsku zaštitu besmislenom”, upozorio je Radulović.

Iz RAE su saopštili da odluka suda “ne proizvodi nikakve pravne posljedice”.

Galerija

Bonus video: