Dakićevci organizuju referendum o raspodjeli 14 miliona

Referendum će početi na dan kada je 1946. godine osnovan ovaj do prije 30 godina gigant metaloprerade
1275 pregleda 0 komentar(a)
Od starog sjaja i proizvodnje 700 mašina godišnje, ostale samo brošure: Sa jedne od ranijih godišnjica fabrike, Foto: Savo Prelević
Od starog sjaja i proizvodnje 700 mašina godišnje, ostale samo brošure: Sa jedne od ranijih godišnjica fabrike, Foto: Savo Prelević

Bivši radnici „Radoja Dakića“ organizovaće od 3. do 10. oktobra ove godine konsultativni referendum o ravnomjernoj isplati potraživanja u stečajnom postupku, koji se vodi pred Privrednim sudom, jer različita gledanja advokata i dijela bivših radnika više od pola godine odlažu isplatu 14 miliona eura, prihodovanih od prodaje imovine tog preduzeća.

„Pozivamo sve novinare i medijske kuće da 3. oktobra u 10 časova na Dan „Radoja Dakića“ i obilježavanje 73 godine od njegovog osnivanja, dođu u ono što je ostalo od kruga bivše fabrike. Tog dana ćemo održati komemorativni skup pod transparentom „Radoje Dakić, nekad i sad“, saopštio je juče „Vijestima“ predstavnik bivših radnika Milan Vukčević.

On je istakao da još nemaju odgovor na pitanje kada će biti podijeljeno 14 miliona eura prihodovanih od prodaje imovine bivše fabrike.

„Umjesto dodjele plaketa i priznanja, na Dan fabrike ove godine sprovešćemo konsultativni referendum, kao oblik neposrednog odlučivanja svih povjerilaca o načinu raspodjele raspoloživih sredstava. Naš predlog odluke biće da se svi radnici namire istovremeno i srazmjerno svojim potraživanjima, jer je prodato zajedničko dobro“, istakao je Vukčević.

Bivši radnici očekuju da će im stečajna uprava i sud nakon njihovog dogovora izaći u susret u vezi sa za željenom i dugoočekivanom raspodjelom novca prihodovanog od prodaje dijela imovine.

Nekadašnja fabrika za proizvodnju mašina je osnovana 3. oktobra 1946. godine u bivšoj Jugoslaviji.

„Bivši radnici 73. rođendan fabrike dočekuju u stečajnom postupku, u preduzeću u kojem Vlada, sa većinskim vlasništvom, od 1997. radnicima duguje 77 mjesečnih zarada. Gigant koji je nekad proizvodio 700 građevinskih mašina godišnje izbrisan je sa privredne mape Crne Gore“, dodao je Vukčević.

Većini bivših radnika se prema pravosnažnim presudama više od deceniju duguje oko 60 miliona eura, sa obračunatim kamatama, bez izgleda da će ikad biti obeštećeni u punom iznosu. Novac potražuje oko 1.800 bivših radnika i pravnih nasljednika onih što su u međuvremenu preminuli ne dočekavši pravdu i svoj novac.

„Očekivali smo da će se prema državnom preduzeću, država ponašati kao majka. Međutim, ona se ponašala kao loša maćeha. Pitamo se, čije interese ona zastupa, interese privatnika, ili radi za interese države i radnika“, pitao je Vukčević i napomenuo da su bivši radnici ovog preduzeća „součeni sa siromaštvom i odbačenošću“.

Bonus video: