Damjanović: Ni domaća uprava nije bila bolja od A2A

Svi pomalo zaboravljamo na činjenicu da bi i država i italijanska kompanija A2A, kao strateški vlasnici EPCG, trebalo da imaju iste ciljeve.
0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.07.2011. 08:09h

Zalažemo se da Crna Gora bude kredibilan partner strateškim stranim investitorima, naročito ako oni dolaze iz ključnih država članica Evropske unije, a Italija to jeste, smatra šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović.

On kaže da se SNP zalaže i za takav odnos strateškog partnera u Elektroprivredi u smislu ispunjavanja ugovorenih obaveza.

To znači, naglasio je Damjanović, i da je dogovor o definisanju određenih aneksa ugovora prihvatljiv, ako ne ide na štetu bilo koje strane ugovornice.

" Svi pomalo zaboravljamo na činjenicu da bi i država i italijanska kompanija A2A kao strateški vlasnici EPCG trebalo da imaju iste ciljeve. To podrazumijeva povećanje poslovnih i finansijskih performansi EPCG, pouzdan energetski sistem, realne i održive planove gradnje novih energetskih objekata.

Ako je tako, nije toliko značajno na koliko je definisan rok upravljanja sa EPCG" odgovorio je Damjanović “Vijestima” na pitanje da li je rano najavljivati da A2A može dugotrajno upravljati Elektroprivredom, prije nego dokaže da to zaslužuje.

Damjanović je dodao da “makar u Crnoj Gori znamo da upravljanje elektroenergetskom kompanijom nije bilo sjajno ni prethodnih godina kada su njome upravljali upravo državni kadrovi”.

Domaći menadžment je 2009. završio duplo većim ulaganjem od A2A, koji je upravljanje preuzeo početkom prošle godine, a iz Vlade je obećavano da će strani partner povećati investicije.

Ustupak DPS-a A2A

Premijer Igor Lukšić je najavio da Vlada razmišlja da posao gradnje elektrana na Morači direktno dodijeli Elektroprivredi, iako još nije zatvoren tender za dodjelu koncesija, na kojem učestvuju A2A u konzorcijumu sa manjim članom EPCG i italijanski Enel. To se može desiti, kako je najavljeno, ako propadne tender.

Na pitanje da li je najava iz DPS-a jedna vrsta ustupka A2A, s obzirom na to da u tom slučaju ne bi ulagao svoj novac u gradnju HE, ali bi učestvovao u raspolaganju energijom (zaradi), Damjanović odgovara da je gradnja novih izvora energije prioritet i dobro je da tim aktivnostima, poštujući strateška dokumenta i propise, rukovodi EPCG.

" Opet podsjećam da je A2A sada četrdesetprocentni vlasnik EPCG i u tom smislu ne treba razdvajati interese vlasnika koji bi trebalo da su na istoj liniji. U dijelu izvora finansiranja, načina gradnje, redosljeda prioriteta, uslova za model javno-privatnog partnerstva, gradnje pomorskog kabla, SNP je spreman na dijalog i razgovor kako bi se o ovim strateškim pitanjima postigao najveći mogući stepen saglasnosti u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana" naglasio je Damjanović.

Izvršni menadžment, koji predvodi italijanska kompanija, zahtijevao je drastično poskupljenje struje od aprila

On ukazuje da će država zaštititi interes samo ako njeni predstavnici u Odboru direktora EPCG budu odgovorno vršili svoje obaveze i sprovodili državnu politiku u oblasti energetike.

" U tom smislu nemamo dobro iskustvo, kada se prisjetimo enormnog i ekonomski neopravdanog zahtjeva za poskupljenjem električne energije, koji je Regulatornoj agenciji za energetiku stigao upravo od Borda direktora EPCG " istakao je Damjanović.

Izvršni menadžment, koji predvodi italijanska kompanija, zahtijevao je drastično poskupljenje struje od aprila. Bord sa većinom državnih članova je to aminovao usvajanjem biznis plana, koji je promijenjen kada je regulator odobrio niže cijene od traženih.

Vlasništvo ili profit?

Upitan za komentar o izjavama iz DPS-a da je bitnije da li partner u EPCG može ostvariti profit i potenciranju da “vlasništvo nije primarno pitanje”, Damjanović upućuje da su to zavisne kategorije.

Pitanje se odnosi na period prije nego je uprava A2A utanačila sa vrhom DPS-a da odustaje od mogućnosti da 2015. postane većinski gazda EPCG.

" Nagađanja o tome da li je važnije vlasništvo ili profit, nemaju ekonomskog utemeljenja, jer su obje kategorije i te kako zavisne i treba ih posmatrati kao jedinstvenu kategoriju u smislu definisanja naše energetske budućnosti " rekao je Damjanović.

On je ocijenio da je opasna svaka isključivost u kreiranju enegetske budućnosti.

Nagađanja o tome da li je važnije vlasništvo ili profit, nemaju ekonomskog utemeljenja, jer su obje kategorije i te kako zavisne

" Pa bilo da dolazi od onih koji bi da grade po svaku cijenu i finansijski i energetski neisplative izvore poput HE na Morači, bilo od onih koji bi u cilju zaštite ekologije potpuno zaustavili gradnju novih objekata " istakao je Damjanović.

Predsjednik Kluba poslanika SNP-a je nabrojao da je Crna Gora usvojila Strategiju energetike, akcioni plan za njeno sprovođenje, Zakon o energetici i Zakon o energetskoj efikasnosti.

" Poštovanje tih propisa, poštovanje nadležnosti Vlade, ali i RAE, uz široku debatu, prije svega struke, oko toga na koji način i iz kojih izvora treba finansirati nove energetske izvore najbolji je put zaštite strateških nacionalnih interesa"zaključio je Damjanović.

Kako su u SNP-u znali da će biti dogovora

Kada energetska deklaracija Pokreta za promjenu nije usvojena u Skupštini, a iz PzP-a saopštili da se to dogodilo zahvaljujući odsustvu dvojice poslanika SNP-a, Damjanović je poručio toj partiji i “njihovim mentorima iz vlasti” da će EPCG ostati u većinskom vlasništvu države, bez obzira na ishod glasanja o predlogu PzP-a.

Na pitanje kako je znao da može doći do dogovora koji ne podrazumijeva da država ostane bez većinskog udjela, on odgovara da je “SNP ozbiljna partija čija je dužnost da anticipira, pa i, kako Vi kažete, zna unaprijed neke stvari”.

" Kako smo znali da će biti baš ovakav ishod manje je bitno od činjenice koju smo istakli u tadašnjoj plenarnoj raspravi. Tada je SNP bio jedina respektabilna politička partija koja je nedvosmisleno bila za zadržavanje većinskog vlasništva u EPCG.

Kolege iz vlasti su to ugrozile nekim odredbama ugovora sa A2A, a kolege iz PZP-a time što su u njihovom predlogu zakona o privatizaciji EPCG, koji su tokom rasprave povukli, predvidjeli prodaju većinskog paketa. Sada SNP više nije usamljen u definisanju većinskog vlasništva EPCG i to nas posebno raduje" smatra Damjanović.

“SNP ozbiljna partija čija je dužnost da anticipira, pa i, kako Vi kažete, zna unaprijed neke stvari”

Ta priča je prošlost, dodaje on, i energiju treba usmjeriti na optimalnu valorizaciju ogromnih i neiskorišćenih energetskih potencijala.

" SNP je spreman da državi ponudi iskusne ljude koji rade u energetskom sektoru i nove ideje o tome na koji način i kojim redosljedom valorizovati energetski potencijal" najavio je Damjanović.

Iz SNP-a su, kada je vlast objavila da će tražiti manjinskog partnera za petogodišnje upravljanje EPCG nakon čega mu Vlada “može, ali ne mora” dozvoliti da dokupi akcije do većinskog gazdovanja, predlagali da se to odnosi na desetogodišnji period.

Bonus video: