Direktor Crnogorskog telekoma: Afera nas nije uzdrmala

Crnogorski telekom je u potpunosti spreman na saradnju sa svim državnim organima da bi se slučaj rasvijetlio do kraja
71 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2012. 18:38h

Afera Telekom i sve što je pratilo tu priču od početka ove godine nije imalo naročito velikog uticaja na poslovanje i finansijske pokazatelje kompanije, što je najvažnije za samu kompaniju, ali i za naše korisnike i akcionare, naveo je u razgovoru za „Vijesti” direktor Crnogorskog telekoma (CT) Rudiger Šulc.

„Naravno, ne možemo reći da su tolika medijska eksponiranost naše kompanije, i njeno pominjanje u uglavnom negativnom kontekstu, naročito prijatni. Ali, naglašavam, sve to ukupno nije uticalo na nas i naše zaposlene koji su u svakom momentu maksimalno posvećeni poslu kako bi svoje ogromno znanje i iskustvo na najbolji način stavili u službu korisnika. Svi projekti teku planiranim tokom i glavne odrednice poslovanje naše kompanije, poput pružanja najsavremenijih usluga, inovativnosti i posvećenosti korisnicima, dobijaju vremenom nove, dodatne dimenzije i kvalitet”, rekao je Šulc, dodajući da je ponosan što je, uprkos stalnom rastu konkurencije, daljem padu cijena i smanjenju ukupne potrošnje, Crnogorski telekom postigao operativne i finansijske ciljeve kao stabilne finansijske rezultate, u skladu sa očekivanjima.

Na pitanje kakva je bila uloga CT-a u rasvjetljavanju činjenica u vezi sa sumnjom u potencijalnu korupciju prilikom njegove privatizacije 2005. godine te da li je imao kontakata sa državnim organima Crne Gore, ali i Mađarske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, Šulc je odgovorio:

„Na ovakva pitanja smo odgovarali i do sada i nemamo ništa novo da dodamo. Crnogorski telekom je u potpunosti spreman na saradnju sa svim državnim organima da bi se slučaj rasvijetlio do kraja i to smo pokazali i u prethodnih šest godina, pružajući sve informacije koje su od nas tražene. To je u interesu naših zaposlenih, akcionara, korisnika i cjelokupne crnogorske javnosti”, naveo je Šulc.

Prošla godina za Crnogorski telekom protekla je, prema riječima Šulca, u znaku stabilnog poslovanja, što je rezultat dosljednjog sprovođenja strategije kompanije u glavnim poslovnim oblastima.

„Ako pogledamo prvih šest mjeseci ove godine, možemo slobodno reći da su naši rezultati ohrabrujući, posebno imajući u vidu opšte usporavanje privredne aktivnosti, kao i stanje na ukupnom tržištu telekomunikacija. Naše poslovanje je i dalje stabilno i iz godine u godinu bilježimo stalan rast tražnje za našim broadband internet i IPTV servisima, čiji se porast korisnika mjeri dvocifrenim brojkama. Raduje nas i što se sve više korisnika odlučuje za Extra TV, zbog njegovih atraktivnih interantivnih funkcija. Sve se to odražava na naš uspjeh na tržištu: i dalje smo broj jedan na tržištu TV operatera, sa 42,9 odsto tržišnog učešća”, rekao je Šulc.

Govoreći o segmentu mobilne telefonije, Šulc je istakao da se ulaže puno u modernizaciju mreže i usluga, zbog čega su ih korisnici, kako navodi, nagradili povjerenjem.

„Privlačimo sve više postpejd korisnika i naša kompanija nastavlja sa jačanjem liderstva u toj oblasti, sa udjelom od 41,9 odsto”, naveo je Šulc i dodao da je i integrisani paket ICT rješenja, Integris, postigao veliku ekspanziju na tržištu.

Na pitanje da li je CT uporediv sa sličnim sistemima Dojče telekom grupe, on precizira da je to moguće kroz pojedine finansijske pokazatelje, investicije, profit i slične stvari, ali da su mnoga poređenja teška zbog veličine tržišta.

„Postoji, međutim, puno stvari gdje nam upravo veličina tržišta, a i naše kompanije daje prednost i čini jednostavnijim i bržim neke poslovne procese, poput integracija mobilne i fiksne telefonije. Manji sistemi su po pravilu fleksibilniji i prilagodljiviji na promjene pa te prednosti uspješno koristimo i to je nešto što se ističe u odnosu na sve ostale članice DT grupe”, naglasio je Šulc.

Misija CT-a je, prema njegovim riječima, da život korisnika učinimo boljim, da budu dostupni, konektovani, “online”, gdje god da su, šta god da rade.

„Možemo ponuditi širok spektar inovativnih ali i pristupačnih rješenja za rezidencijalne i poslovne korisnike. Želimo omogućiti crnogorskim građanima ‘digitalni stil života’ u mjeri u kojoj oni to požele. Zato smo vodeća telekomunikaciona kompanija u Crnoj Gori”, rekao je Šulc.

Druga prednost je, kako je dodao, pripadnost globalnoj T-porodici Dojče telekoma, koji je prisutan u oko 50 zemalja i na taj način ima ključnu ulogu u oblikovanju vodećih tehnoloških i društvenih tokova širom svijeta.

„Zahvaljujući transferu znanja i sinergetskom efektu u okviru Grupe, u stanju smo da budemo dio tih trendova i da i sami na njih utičemo indirektno”, zaključio je Šulc.

Kriza uticala i na telekomunikacioni sektor

Šulc je nedavno izabran za predsjednika Savjeta stranih investitiora Crne Gore, a na pitanje kako bi ocijenio uslove za poslovanje generalno i u sektoru telekomunikacija, kaže da su efekti krize očigledni.

„U uslovima globalne ekonomske krize, male otvorene ekonomije kao što je Crna Gora moraju se suočiti sa negativnim posljedicama. Usporavanje ekonomske aktivnosti i smanjenje potrošnje je osjetno u svim sektorima, pa i u telekomunikacijama. Dodani izazov za kompanije u našoj industriji su povećanje konkurencije, daljnja deregulacija tržišta, kao i nedavno uvođenje taksi na mobilnu telefoniju i kablovsku televiziju”, rekao je Šulc.

Crna Gora, prema njegovim riječima, uradila je puno toga na polju unapređenja poslovnog ambijenta, ali ističe da je na tome potrebno stalno raditi. „Iako na negativne šokove sa globalnog nivoa ne možemo uticati, ono što možemo uraditi je pokušati da minimiziramo njihove negativne posljedice adekvatnom ekonomskom politikom. Prije svega, tu mislim na unapređenje poresko politike, poboljšanje konkurentnosti crnogorske privrede, ubrzavanje pristupanja EU, nastavak reformi i donošenje sistemskih zakona u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, poboljšanje infrastrukturne mreže, dodatno otklanjanje ostalih biznis barijera, na primjer u radnom zakonodavstvu itd”, smatra Šulc.

On kaže da su glavni ciljevi Savjeta stranih investitora unapređenje investicione klime i pomoć razvoju biznisa u Crnoj Gori, promocija komunikacije, saradnje i tekućeg dijaloga sa zvaničnim organima u Crnoj Gori. „Siguran sam da će, upravo kroz aktivnosti Savjeta, strani investitori dati svoj doprinos daljem razvoju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori i samim tim, olakšati dalji rast stranih direktnih investicija”, kazao je Šulc.

Podizanje kvaliteta servisa

Na pitanje o planovima u narednom periodu, Šulc je kazao da će nastaviti sa pružanjem inovativnih rješenja po pristupačnim cijenama, pružajući korinicima najbolje iskustvo i superiorni kvalitet mreže. Do kraja 2012. i u 2013. očekuje nastavak izazova na tržitu.

„Ali smo i dalje usmjereni na razvoj oblasti kao što su mobilni internet, ADSL, Extra TV i nova ICT rješenja”, rekao je Šulc, ističući i novu uslugu koja je odnedavno dostupna korisnicima Telekoma, vezano za čuvanje podataka (Cloud).

Korisnici CT-a mogu očekivati u narednom periodu, kada je razvoj usluga u pitanju, najavio je Šulc, dalji razvoj infrastrukture – optike, 3G i LTE.

„Podizanje kvaliteta servisa je najbolji put do zadovoljnog korisnika. A, onoliko koliko su korisnici zadovoljni, toliko smo mi uspješni, i to je najrealnija mjera uspjeha”, rekao je Šulc.

Bonus video: