Dizel i lož ulje jeftiniji za oko 7 centi?

Od ponedjeljka u ponoć nova cijena eurodizela mogla da padne sa trenutnih 96 centi na 89 centi, lož ulja sa 92 centa na 85 centi po litru, a cijena benzina 95 i 98 najvjerovatnije će se zadržati na novou od 98 centi, odnosno 1,02 eura po litru.
26490 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Cijene eurodizela i lož ulja bi trebalo da pojeftini za oko sedam centi po litru od utorka, od kada će da važe nove cijena naftnih derivata, dok će cijene eurobenzina 95 i 98 najvjerovatnije ostati na sadašnjem nivou još dvije sedmice, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Tako bi od ponedjeljka u ponoć nova cijena eurodizela mogla da padne sa trenutnih 96 centi na 89 centi, lož ulja sa 92 centa na 85 centi po litru, a cijena benzina 95 i 98 najvjerovatnije će se zadržati na novou od 98 centi, odnosno 1,02 eura po litru.

U ovu kalkulaciju nijesu uračunate berzanske cijene naftnih derivata od juče sa berze Mediterranean Platt’s Ground, čije podatke koriste svi regionalni dobavljači.

Usljed većih turbulencija posljednjeg dana obračuna korekcija cijene u odnosu na očekivane bi mogla odstupati najviše za oko cent.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Kalkulaciju dostavlja Jugopetrol, kao najveći distributer u Crnoj Gori, a Ministarstvo ekonomije potvrđuje.

U Udruženju naftnih kompanija u Crnoj Gori ukazali su na to da su prometi na benzinskim pumpama pali za gotovo 50 odsto.

Bonus video: