Djelimično ispunjena preporka o fiskalnim ograničenjima

0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Savo Prelević
Ministarstvo finansija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2014. 09:18h

Vlada i Ministarstvo finansija djelimično su realizovali preporuku Državne revizorske institucije (DRI) da u narednom periodu vode računa o fiskalnim ograničenjima, koja su utvrđena godišnjim Zakonom o budžetu.

DRI je revizijom utvrdila da su poštovana ograničenja kod preusmjeravanja sredstava po linijama izdataka, dok je uočena nepravilnost preusmjeravanja evidentirana po organizacionim kodovima kod tekuće budžetske rezerve.

“Tokom prošle godine smanjen je broj potrošačkih jedinica koje su prekoračile budžet, kao i linije izdataka na kojima su uočena prekoračenja, što pokazuje da se popravlja fiskalna disciplina, tako da je preporuka djelimično realizovana”, rekli su iz DRI.

DRI je Skupštini dostavila lzvještaj o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu. U okviru tog dokumenta, državni revizori posebno su se bavili sprovođenjem preporuka iz prethodnog izvještaja.

DRI je, takođe, za izvještajni period od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine izdvojila neke od najvažnijih preporuka iz prethodnih godina i objelodanila njihovu realizaciju.

“Uvidom u Zakon o budžetu za ovu godinu utvrđeno je da je Ministarstvo finansija planiralo sredstva za otplatu duga po osnovu obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u okviru Fonda za obeštećenje”, objasnili su iz DRI

Iz DRI su saopštili da je u toku realizacija preporuke da Ministarstvo finansija izradi Pravilnik o evidenciji neizmirenih obaveza i njihovoj otplati i u uspostavi centralizovanu evidenciju nastanka i otplate neizmirenih obaveza.

“U Informaciji o realizaciji Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI za prvi kvartal ove godine, navedeno je da je rok za realizaciju preporuke četvrti kvartal”, rekli su predstavnici DRI.

Vlada je realizovala preporuku DRI da se sredstva za obeštećenje planiraju u okviru nadležne institucije – Fonda za obeštećenje.

“Uvidom u Zakon o budžetu za ovu godinu utvrđeno je da je Ministarstvo finansija planiralo sredstva za otplatu duga po osnovu obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u okviru Fonda za obeštećenje”, objasnili su iz DRI.

Kada su u pitanju primici budžeta, iz DRI su naveli da Vlada nije realizovala preporuku da Ministarstvo finansija obezbijedi blagovremenu i cjelokupnu evidenciju javnih prihoda u skladu sa Naredbom o načinu uplate javnih prihoda i Uputstvom o radu Državnog trezora.

Iz DRI su saopštili da je realizovana preporuka da Ministarstvo finansija preispita mogućnost obezbijeđenja adekvatnijeg nadzora nad prikupljanjem prihoda od naknada za korišćenje domena ME.

Predloženo je da se to uradi na način što će uplatni račun za naplatu te naknade prebaciti u okviru grupe računa koncesione i druge naknade čiju naplatu kontroliše Poreska uprava (PU).

Iz DRI su saopštili da je Vlada djelimično realizovala preporuku da Ministarstvo finansija sve kompenzacije evidentira u Glavnoj knjizi trezora i da ih sprovodi u skladu sa limitima potrošnje opredijeljenim godišnjim zakonom o budžetu.

U procesu realizacije je preporuka da se obezbijedi konzistentna informatička cjelina PU i Ministarstva finansija, koja bi omogućila da se za iznos preplate kod jednog dijela poreskih obaveza mogu razdužiti neplaćene obaveze po drugoj vrsti poreskih davanja.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, DRI je dala preporuku da se kod njegovog planiranja i izvršenja obezbijedi puna primjena Zakona o budžetu, kao i da se na teret kapitalnog budžeta ne obavljaju plaćanja koja pripadaju tekućem budžetu

Rok za realizaciju navedene preporuke je četvrti kvartal ove godine.

Takođe je u procesu realizacije i preporuka da Ministarstvo finansija sagleda mogućnost storniranja obračunatih kamata na poreski dug, koji nije razdužen po osnovu preplaćenog poreza na osnovu opravdanih zahtjeva poreskih obveznika po rješenjima koje dostavlja PU.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, DRI je dala preporuku da se kod njegovog planiranja i izvršenja obezbijedi puna primjena Zakona o budžetu, kao i da se na teret kapitalnog budžeta ne obavljaju plaćanja koja pripadaju tekućem budžetu.

“Ta preporuka je djelimično realizovana. Revizijom Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu utvrđeno je da su iz sredstava kapitalnog budžeta plaćani izdaci koji nijesu planirani godišnjim zakonom o budžetu”, objasnili su iz DRI.

Vlada nije realizovala preporuku da prije donošenja godišnjeg Zakona o budžetu, provjeri realnost pretpostavki kod planiranja i kandidovanja konkretnih projekata.

“Revizijom kapitalnog budžeta, utvrđeno je da nadležna ministarstva, u prošloj godini nijesu realizovala četiri kapitalna projekta, jer nijesu stvoreni svi neophodni uslovi za početak radova na planiranim projektima”, saopštili su iz DRI.

Iz DRI su naveli i da nije realizovana preporuka da potrošačke jedinice, koje to nijesu uradile, imenuju osobe za obavljanje poslova službenika za javne nabavke u skladu zakonom i da blagovremeno donesu plan javnih nabavki uz obaveznu dostavu Upravi za javne nabavke.

“Revizijom, kod uzorkom odabranih potrošačkih jedinica, jedna potrošačka jedinica nije donijela rješenje o raspoređivanju osoba koje obavljaju poslove javnih nabavki”, rekli su predstavnici DRI.

Oni su naveli i da nije realizovana preporuka da potrošačke jedinice, u skladu sa Zakona o javnim nabavkama, obezbjede da godišnji obim javnih nabavki realizovanih neposrednim sporazumom ne prelazi propisani limit.

“Svi korisnici budžeta nijesu ispoštovali navedenu preporuku. Kod nekoliko potrošačkih jedinica obim javnih nabavki, realizovanih neposrednim sporazumom, prelazi propisani limit”, zaključili su iz DRI.

Bonus video: