#DomaćiProizvođači - "Solo" može proizvesti i tri puta više toalet papira

Izvršni direktor Fabrike papirne konfekcije “Solo” iz Podgorice Radomir Rašović kaže za “Vijesti” da u novonastaloj situaciji rade potpuno normalno kao i do sada, u jednoj smjeni, uz propisane mjere zaštite kojih se strogo pridržavaju
19210 pregleda 10 komentar(a)
Pogon u kojem se proizvodi toalet papir, Foto: Solo
Pogon u kojem se proizvodi toalet papir, Foto: Solo
Ažurirano: 23.03.2020. 20:56h

Toalet papir je jedan od proizvoda koji se masovno kupuju tokom pandemije novog virusa korona u svijetu, a proizvođači pokušavaju da se prilagode novim uslovima i ispune zahtjeve kupaca, pa mnogi od njih sada rade 24 sata dnevno.

Zbog novonastale situacije, potražnja za toalet papirom je značajno povećana i u Crnoj Gori, a domaći proizvođač “Solo”, kako kažu njegovi predstavnici, u slučaju potrebe može povećati sadašnji obim proizvodnje najmanje tri puta.

Izvršni direktor Fabrike papirne konfekcije “Solo” iz Podgorice Radomir Rašović kaže za “Vijesti” da u novonastaloj situaciji rade potpuno normalno kao i do sada, u jednoj smjeni, uz propisane mjere zaštite kojih se strogo pridržavaju.

“Proizvodni kapaciteti Solo d.o.o. su oko 1.000.000 jedinica rolni toalet papira i ubrusa mjesečno, što bi podrazumijevalo rad u dvije smjene“, kazao je Rašović i dodao da su tako i radili do prošle godine od kad se smanjio plasman njihovih proizvoda na domaćem tržištu zbog pretjeranog uvoza iz regiona i zemalja EU.

Zbog toga je fabrika, kaže Rašović, broj zaposlenih smanjila sa 15 na 7.

“Trenutno smo u velikim lancima na domaćem tržištu prisutni samo u HD Laković. Sadašnji obim proizvodnje bismo mogli da povećamo za najmanje 3 puta, u slučaju potrebe“, rekao je Rašović.

On navodi da je u toku postupak prijema još dva radnika.

Kaže da su orijentisani uglavnom na domaće tržište, ali da su i izvozili u Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Albaniju.

Stručnjaci objašnjavaju da je toalet papir postao simbol panične kupovine, jer nestane s polica čim se nove rolne pojave.

“Prijetnja zarazom virusom korona izaziva psihološki osjećaj da moramo preživjeti, a to znači da moramo živjeti koliko je moguće u kući bez da izlazimo i zato se moramo snabdjeti potrepštinama, a to uključuje i toalet papir. Naposljetku, ako ostanemo bez toalet papira, s čim ćemo ga zamijeniti? Budući da se toalet papir neće pokvariti, lakše se odlučujemo na to da ćemo ga gomilati, nego na to da ćemo kupovati kvarljivu hranu“, kaže za CNN profesor na Univerzitetu Templ i bivši predsjednik Američkog psihološkog udruženja Frenk Ferli.

Iz American Forest & Paper Association (AFPA), industrijske grupa proizvođača proizvoda od papira, kažu da se ova industrija teško bori s pojačanim zahtjevima potrošača, što nije nimalo lagan posao za fabrike.

Trgovinski lanci u SAD-u i Kanadi počeli su da ograničavaju broj pakovanja toalet papira koje kupci mogu da kupe odjednom.

U Australiji su prodavnice unajmile obezbjeđenje da kontrolišu kupce.

Bonus video: