DPS bi da se cjenka o šteti za budžet

Skupština o rebalansu krajem jula na zahtjev premijera, SDP-u nuđeno da EPCG otpišu pola duga od 61 milion, što je odbijeno
19 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 14:17h

Članovi Vlade iz vladajućeg DPS-a nudili su prethodnih dana predstavnicima koalicionog partnera - SDP da nađu model prema kojem bi se dogovorili o rebalansu budžeta, a jedan od njih je da dio umjesto cijeli dug Kombinata aluminijuma bude poravnan sa onim Elektroprivrede za poreze.

To je “Vijestima” potvrđeno u vladajućoj koaliciji.

Iz DPS-a su ponudili da se na štetu državnog budžeta ne prebije cijeli dug od 61 milion eura, već dio odnosno oko 30 miliona eura.

Da su htjeli da se pogode sa SDP-om na taj način potvrđeno je u DPS-u, ali ta ponuda im nije prihvaćena.

Američka agencija Asošijejted pres objavila je da Đukanović planira da ubaci još novca u KAP kako bi ga spasio od zatvaranja

Prema nezvaničnim informacijama, ministar finansija Radoje Žugić razgovarao je povodom predloga rebalansa sa poslanikom SDP-a zaduženim za ekonomiju i finansije, Damirom Šehovićem.

Iz manje članice vlasti tvrde da nijesu pristali na predlog koalicionih partnera, niti namjeravaju. Zbog toga DPS-u, koji za sada nema podršku opozicije a ni SDP, za usvajanje izmjena budžeta prvobitno vrijednog 1,26 milijardi eura, treba dodatno vrijeme da pokuša da nađe rješenje prihvatljivo većini u Skupštini.

Premijer Milo Đukanović i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić razgovarali su u zgradi Skupštine, nakon čega je prihvaćen predlog Đukanovića da sjednica o rebalansu bude odgođena za kraj jula.

Krivokapić je u petak zvanično najavio da će rasprava o predlogu izmjena budžeta, koje predviđaju i da se država zaduži 102 miliona zbog pada garancija za kredite KAP-a, biti održana 17. jula.

Krajem jula, prema načelnom dogovoru, biće i rasprava o ustavnim promjenama i izvještaju Anketnog odbora za ispitivanje afere Snimak.

AP navodi da Đukanović tim planom rizikuje pad Vlade na sjednici Skupštine krajem jula, jer ga SDP ne podržava, a sa opozicijom ima dovoljno glasova da sruši Vladu

Slične poruke je slao i kada je KAP u pitanju, pa je odobrio stečaj, za koji je tvrdio da je neželjena opcija do koje ne smije doći.

Američka agencija Asošijejted pres objavila je da Đukanović planira da ubaci još novca u KAP kako bi ga spasio od zatvaranja, ocijenivši da je to "rizičan potez koji može da sruši Vladu i odloži članstvo Crne Gore u EU”.

AP navodi da je dug KAP-a oko 10 odsto BDP-a, kao i da je MMF preporučio zatvaranje. Đukanović je rekao AP-u da budućnost ekonomije zavisi od oporavka KAP-a. On je rekao da bi zatvaranje fabrike predstavljalo "ozbiljan rizik na duži rok" po ekonomske potencijale zemlje.

AP konstatuje da je jedan od glavnih uslova za članstvo u EU okončanje državnih subvencija za gubitaše, a da uprkos tome Đukanović planira da produži subvencije za struju KAP-u na još šest godina, prije ponude novom investitoru.

SDP se izjasnio da je protiv toga. Agencija navodi da Đukanović tim planom rizikuje pad Vlade na sjednici Skupštine krajem jula, jer ga SDP ne podržava, a sa opozicijom ima dovoljno glasova da sruši Vladu.

Đukanović je agenciji priznao da je situacija "komplikovana", ali je insistirao da njegov plan mora da prođe.

"Uvjereni samo da naš predlog donosi dugoročnu korist za ekonomsku i ukupnu budućnost Crne Gore", ponovio je Đukanović.

Krivokapić: Đukanoviću treba vremena da nađe partnera za rebalans

Da je Đukanović tražio da bude odgođena sjednica o rebalansu potvrdio je predsjednik Skupštine opozicionim liderima.

On je lideru DF Miodragu Lekiću, SNP Srđanu Miliću i Pozitivne Darku Pajoviću na sastanku o ustavnim promjenama, a kojem su prisustvovali i njihovi saradnici, rekao da Đukanović “planira” da Skupština o rebalansu raspravlja 30. ili 31. jula.

“Treba mu vremena da nađe novog partnera da podrži rebalans budžeta”, rekao je, prema tvrdnjama dvojice učesnika sastanka, Krivokapić.

Jedan od njih tvrdi da je šef parlamenta to rekao sarkastično.

EPCG: Odgovorno radimo

Iz menadžmenta EPCG, koja duguje 61 milion eura za poreze i doprinose, saopšteno je da su “uvijek poslovali sa osjećajem odgovornosti i u skladu sa zaključcima Skupštine Crne Gore od februara 2012, u kojima je eksplicitno zahtjevan nastavak proizvodnje u KAP-u”.

“Potraživanja EPCG su dostigla 61 milion i treba da budu ispoštovana u najkraćem roku i na načine koje će definisati Vlada kao najpogodnije, da se ne bi doveo u pitanje opstanak EPCG”, naglasili su iz EPCG.

Iz EPCG su istakli ono što i članovi Vlade iz DPS-a - da bi nerješavanje toga bio negativan signal za strane kompanije koje su identifikovale potencijalne projekte za investicije.

Iz te kompanije poručuju da neće potpisati dugoročni sporazum sa Montenegro bonusom za snabdijevanje KAP-a, ukoliko se ne regulišu međusobna potraživanja.

Klimnuli im da ne plaćaju poreze, bez potpisa - ništa od arbitraže

U EPCG “Vijestima” nije odgovoreno na zvanična pitanja ko je menadžmentu obećao da ne mora da plaća poreze i doprinose dvije godine, zbog čega je ta cifra dostigla 61 milion dok KAP ne plaća struju, da li imaju pismenu saglasnost nekog (i koga) iz Vlade da ne treba da plaćaju poreze, zašto EPCG nije tražila stečaj zbog duga KAP-a, plaća li A2A u Italiji poreze i doprinose.

Visoki državni funkcioner iz DPS-a je u neformalnom razgovoru “Vijestima” kazao da je prebijanje duga KAP-a i EPCG moralo biti predloženo jer im je “neko to obećao”, ali nije precizirao ko

Bez odgovora je i da li će A2A pokrenuti arbitražu protiv Crne Gore i zašto, s obzirom da obećanje o poravnanju duga sa KAP-om na štetu državnog budžeta, ako nema pismeni dogovor, nije dokaz na osnovu kojeg to može uraditi.

U opoziciji su sigurni da je to mogao odobriti samo predsjednik DPS-a, aktuelni premijer Đukanović. Iz SDP-a su nezvanično potvrdili da misle da je takvo obećanje dao prethodni predsjednik Vlade Igor Lukšić, koji se više puta tokom mandata sastajao sa predstavnicima italijanskog A2A.

U opoziciji su saglasni da to Lukšić nije mogao učiniti bez naredbe Đukanovića.

Ministar finansija Radoje Žugić je rekao nedavno da je dominantan dio duga nastao u perthodnoj Vladi. Visoki državni funkcioner iz DPS-a je u neformalnom razgovoru “Vijestima” kazao da je prebijanje duga KAP-a i EPCG moralo biti predloženo jer im je “neko to obećao”, ali nije precizirao ko.

Galerija

Bonus video: