Država na Adi naplatila skoro 500.000

Za zakup državnog zemljišta na obalama Bojane, u prošloj godini država je inkasirala više od 470 hiljada eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 18:24h

„Vijestima“ je saopšteno da je 358 vlasnika kućica i vikendica na Adi Bojani, potpisalo ugovore o korišćenju državnog zemljišta. Svi ti objekti, saznaju “Vijesti”, biće uvršteni u plan i program privremenih objekata za ovu i narednu godinu.

“Morsko dobro” prethodno je utvrdilo cjenovnik po kome vlasnici kućica do 30 kvadrata moraju da plate 1.000 eura, a za svaki kvadrat više dodatnih 30 eura. Za platforme cjenovnik predviđa iznos od pet eura po kvadratu, za zemljište 1 euro po metru kvadratnom, a za ribarske kućice 150 eura ukupno.

“Visina naplate zavisila je od kategorije i kvadrature objekata”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz „Morskog dobra“ i dodao kako su “sve uplate u prethodnoj godini urađene po važećem cjenovniku”.

Prema nezvaničnim saznanjima, na obalama Bojane postoji više od 400 objekata

Počinje uklanjanje neregistrovanih objekata

Inspekcija zaštite prostora resornog ministrastva, početkom naredne sedmice, počeće proceduru za uklanjanje svih ostalih objekata čiji vlasnici nijesu zaključili ugovor o korišćenju državnog zemljišta. To je „Vijestima“ potvrđeno i u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

“Inspekcija zaštite prostora Ministarstva održivog razvoja i turizma počeće vršenje inspekcijskog nadzora na obalama rijeke Bojane u ponedjeljak, 31. 01. 2011. godine. Upravni postupak će se provoditi nad privremenim objektima koji nijesu obuhvaćeni planom objekata privremenog karaktera za 2010, odnosno za koje nije izdato odobrenje za postavljanje”, stoji u dopisu Ministarstva proslijeđenom „Vijestima“.

Dodaje se da postupak počinje uručivanjem poziva vlasnicima objekata u ponedjeljak, 31. januara, nakon čega će biti donijeta rješenja o uklanjanju sa rokom od jednog dana vlasniku da sam ukloni objekat.

“Nakon isteka roka, pristupiće se administrativnom izvršenju rješenja”, stoji u dopisu, u kome se na kraju ističe da je za potrebe provođenja inspekcijskog nadzora Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom stavilo Inspekciji zaštite prostora Ministarstva održivog razvoja i turizma na raspolaganje jednu opremljenu kancelariju, koja se nalazi u Ulcinju.

“Morsko dobro” počelo je da uklanja nelegalne objekte na obalama Bojane, krajem prošle godine ali ih je, kako su tada obrazložili predstavnici tog preduzeća, u tome omelo nevrijeme i praznici. Od devet pravosnažnih rješenja, inspektori su tada srušili samo dva, i to ona koja su pripadala za sada nepoznatom vlasniku iz Budve i Prirodnjačkom muzeju.

Bonus video: