Đukanović: Potreban rad, ne da država rješava sve probleme

"Potrebni su rad i stvaranje a ne da se od države očekuje da im riješi sve probleme", poručio je Đukanović
243 pregleda 67 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2015. 18:39h

Deficit preduzetništva u Crnoj Gori je veći problem od deficita državnog budžeta, kazao je premijer Milo Đukanović na međunarodnoj konferenciji o preduzetničkom razvoju na Ekonomskom fakultetu.

On je naveo da preduzetništvo treba da poboljšava kvalitet života svih građana i ubrza pridruživanje Crne Gore razvijenim zemljama.

"Znanje sada više nego ikada pokreće svijet", kazao je premijer navodeći da je u Crnoj Gori donedavno preduzetničko razmišljanje smatrano porokom i da je velika većina građana rješenje svog statusa vidjela u zapošljavanju u državnim službama i preduzećima.

"Potrebni su rad i stvaranje a ne da se od države očekuje da im riješi sve probleme", poručio je Đukanović.

Deficit preduzetničke kulture, kako je kazao, je ograničavajući faktor razvoja zbog čega su potrebne značajne promjene sistema obrazovanja koje će učenike i studente pripremati za preduzetništvo.

Đukanović je Ekonomskom fakultetu čestitao 55 godina postojanja a kazao je i da je klica nezavisnosti Crne Gore posijana onog dana kada je osnovana ta visokoškolska ustanova.

Dekan Ekonomskog fakulteta Ana Lalević Filipović kazala je da konferencija objedinjuje nosioce ekonomskih naučnih zvanja, donosioce odluka i preduzetnike kako bi zajedno poslovni ambijent učinili boljim. Ona je predložila studentima da pažljivo slušaju i pametno pitaju kako bi stekli znanja za pokretanje svojih biznisa.

Rektor Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić kazala je da je Univerzitet pokrenuo redefinisanje studijskih jedinica i promjene studijskih programa kako bi bili u korak sa svijetom i kako bio bio bolje rangiran. Ona je navela i da žele spriječiti fabrikovanje diploma i da je cilj studente preduzetnički usmjeriti.

Galerija

Bonus video: