Đukanović za Košljun traži kupca sa 14 miliona

Navodi se da je plac pogodan za gradnju rezidencijalnog kompleksa vila, apartmana i hotela...
274 pregleda 19 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.06.2018. 13:48h

Zemljišni kompleks od oko 20.000 kvadrata u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu, vlasništvo podgoričke kompanije “Global Montenegro“ predsjednika Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića ponuđen je na prodaju za 14 miliona eura.

Prodaja je oglašena na sajtu za nekretnine www.realitica.com.

Navodi se da je plac pogodan za gradnju rezidencijalnog kompleksa vila, apartmana i hotela, ukupne površine 19.382 kvadrata.

Prodaja parcele oglašena je u vrijeme kada firma “Hetta Asset Resolution” preuzima na sebe naplatu kredita od pet miliona eura koji je Đukanovićeva firma uzela prije deset godina od nekadašnje Hipo Alpe Adria banke (HAAB) i nije vratila.

Đukanović i Rajković zadužili su se u februaru 2008. godine, a kao zalog dali zemljišni kompleks koji su prethodno trgovali. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljište, da bi početkom marta u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine osvanula nova hipoteka na imovinu “Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret.

Đukanović je još u aprilu 2013. godine, kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas nije pronašao kupca.

Nekadašnji premijer je Rajkovićem osnovao firmu “Global Monteegro” koja je trgovala zemljišni kompleks krajem februara 2007. od starobudvanske porodice Rucović.

Đukanović je u više navrata objašnjavao da je novac za kupovinu firma obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura kod HAAB.

Kredit je uzet 14. februrara 2008, a godinu kasnije aneksom ugovora je “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development. Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410,71 eura kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidneciji, 24. oktobra 2010.

Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“, na parceli je ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila, a predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana.

Firma u minusu 3,66 miliona eura

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma “Global Montenegro“ prošle godine je poslovala sa gubitkom 25.386 eura. Prema posljednjem finansijskom izvještaju za 2017. godinu, dostavljenom 29. marta Poreskoj upravi, ukupan gubitak firme koji se prenosi iz godinu u godinu dostigao je 3.665.962 eura.

Kompanija je donekle popravila poslovanje, ako se uporedi sa 2016. kada je poslovala sa gubitkom od 67.000 eura.

Vrijednost zemlje kojom firma gazduje procijenjena je na 3.095.037 eura.

Bonus video: