Džaba promocija domaćih skijališta, Crnogorci hoće Kopaonik

Avram: Hotel “Bjanka” u Kolašinu je najljepši planinski hotel u Evropi, ali su cijene tamo visoke i skijalište nije na potrebnom nivou
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 21:00h

Turisti iz Crne Gore najbrojniji su strani gosti na Kopaoniku, najznačajnijem i najglamuroznijem zimskom turističkom centru u Srbiji.

Direktor kompanije „Mountain Resort" Nikola Avram kazao je da su prošle turističke sezone Crnogorci ostvarili oko 14.000 noćenja i to samo u njihovim hotelima.

To, praktično, znači da je oko 2.000 turista iz Crne Gore zimus boravilo u hotelima biznismena Miodraga Kostića.

Avram je istakao da Crnogorci prvi bukiraju smještaj i da, nakon 15. januara, čine većinu gostiju.

"Ove godine očekujem još više gostiju iz Crne Gore", kazao je Avram prošlog vikenda, kada je na Kopaoniku zvanično počela zimska sezona, ocijenivši da su cijene pristupačne za turiste iz Crne Gore.

"Bjanka" je skupa, a skijalište loše

Avram smatra da im nijedno skijalište u Crnoj Gori nije konkurent, iako zna da je u Kolašin puno uloženo.

"Hotel “Bjanka” u Kolašinu je najljepši planinski hotel u Evropi, ali su cijene tamo visoke i skijalište nije na potrebnom nivou", kazao je Avram.

Istoga vikenda kada je Ministarstvo turizma promovisalo početak zimske turističke sezone u jednom podgoričkom kafiću, na Kopaoniku je bilo oko 3.000 gostiju

Ne samo zbog te činjenice, utisci reportera “Vijesti” su da je Kopaonik superioran u odnosu na crnogorse zimske centre, a pečat tome dala je i država Srbija koja je vlasnik svih skijališta, pa i najpoznatijeg - naslonjenog na Pančićev vrh.

Istoga vikenda kada je Ministarstvo turizma promovisalo početak zimske turističke sezone u jednom podgoričkom kafiću, na Kopaoniku je bilo oko 3.000 gostiju.

Kad ga nema, snijeg "pada" iz topova

Uprkos naglom otopljenju u noći između petka i subote, moglo se i skijati, u šta se uvjerilo 40-ak novinara iz regiona, koji su pozvani na otvaranje sezone.

Naravno, prirodnog snijega bilo je jako malo, ali su topovi za proizvodnju vještačkog danima ranije radili kako sezona ne bi počela bez skijanja.

Više izvora kazalo je “Vijestima” da bi još nekoliko staza bilo spremno za prve skijaše, da nije naglo ojužilo.

"Kopaonik je odavno broj jedan kada je riječ o provodu, a sada je sigurno najbolje mjesto i za skijanje u Srbiji i Crnoj Gori. Za to je zaslužna država koja je uložila u sistem za osnježavanje, pa turisti ne brinu da će na Kopaoniku sigurno da skijaju", kazao je Avram.

Niže cijene od sredine januara

Reporteri “Vijesti” nijesu imali priliku da ocijene kvalitet staza, ali kada je u nedjelju sunce nakratko rastjeralo oblake, Pančićev vrh, prošaran ski-pistama, izgledao je odlično.

Avram je rekao da su cijene nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu i da će, nakon 15. januara, biti niže za gotovo trećinu.

Tada će polupaonsion (doručak i večera na bazi švedskog stola) u hotelima “Grand” i “Angella” iznositi 60-ak eura.

Oba hotela su označena sa četiri zvjezdice, imaju spa centre i brojne druge sadržaje, ali je utisak da je “Grand”, iako malo skuplji, daleko bolji izbor.

Hoteli se nalaze praktično uz samo skijalište, a Avram je kazao da se nekoliko kilometara dalje može pronaći polupansion i za 30-ak eura.

On je istakao da su prošle godine ostavrili promet od 7,5 miliona eura i zaradili 2,5 miliona.

Exit i na Kopaoniku

Svojevrstan spektal očekuje se na Kopaoniku od 23. do 29. marta, kada će biti održan muzički festival “The Big Snow festival”. Organizatori navode da je riječ o najznačajnijem evropskom zimskom festivalu, a u cijeli projekat uključili su se i kreatori EXIT-a.

“Ovaj prestižni festival koji će okupiti velika svjetska, regionalna i domaća imena elektronske muzike, rocka, reggaea i jazza, seli se sa francuskih i španskih Pirineja na Kopaonik, pozicionirajući Srbiju na mapi velikih evropskih skijaških destinacija. Festival organizuje vodeći svetski tour-operator, kompanija Thomas Cook...“, saopštili su iz MK Mountain Resorta. Sedmodnevni smještaj u tom periodu, uključujući i ulaznice za brojne koncerte, koštaće 99 eura, a šestodnevni ski-pas svega 39 eura.

Jeftinije nego u Kolašinu

Sedmodnevni ski-pas na Kopaoniku košta 97 eura. Cijene u kafićima i restoranima su slične podgoričkim, a jeftinije je nego na skijalištu na Bjelasici. Kafa u lokalima oko skijaških staza košta od 1 do 1,5 eura, a za najskuplje jelo u hotelu “Grand” - biftek, treba izdvojiti 13 eura.

Strano pivo košta dva eura. U zavisnosti od vremenskih prilika, Kopaonik je udaljen četiri ili pet sati vožnje od Podgorice.

Najkraća dionica vodi preko Kolašina, Berana, Rožaja, Ribarića, Novog Pazara do Raške, udaljene nepunih 30 kilometara od Kopaonika. Posebno oprezno treba voziti na toj posljednjoj dionici, jer se izuzetno krivudavim putem savladava visinska razlika od oko 700 metara...

Bonus video: