Džepna Budva će još čekati DUP

Gradnja u Petrovcu je nastavljena, izgrađeno je nekoliko zgrada, koje su dobile dozvolu po “starom” - nepromijenjenom DUP- u
54 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 19:54h

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović potpisao je novu Odluku o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana “Petrovac centar ”.

Tim planskim dokumentom, aminovana je izgradnja solitera i brojnih megalomanskih stambenih zgrada. Time je Rađenović izmijenio odluku od prije gotovo godinu, tačnije 22. jula, kada je, nakon što je postigao dogovor sa mještanima potpisnicima peticije, dogovorio izradu novog planskog dokumenta.

Tako će primorsko mjesto, koje je dobilo i ime “džepna Budva”, sačekati još na donošenje novog plana “ Petrovac centar”.

Predstavnici građanske inicijative za obaranje DUP-a, skupili su prije godinu dana 700 potpisa, ogorčenih građana zbog izgradnje solitera u srcu mjesta, a gradonačelnik Rađenović se obavezao da će do kraja jula donijeti odluku o izradi novog planskog dokumenta, koji bi važio do 2020. godine.

“Postupak izrade DUP-a trajaće 125 dana. Izrada Nacrta će trajati deset dana, pribavljanje saglasnosti nadležnih organa 50 dana, javna rasprava 15 dana, izrada Predloga 10 dana i pribavljanje saglasnosti nadležnih organa na predlog DUP-a 30 dana”, saopšteno je prije godinu, prilikom donošenja odluke o izradi novog DUP-a. Međutim, u tim rokovima, nije donijet novi planski dokument, iako je to bio jedan od uslova na kojem su institirali mještani.

Gradnja u Petrovcu je nastavljena, izgrađeno je nekoliko zgrada, koje su dobile dozvolu po “starom” - nepromijenjenom DUP- u.

Na sajtu Opštine, prije tri dana osvanula je odluka koju je Rađenović potpisao, a odnosi se na izmjene i dopune aktuelnog - spornog plana “DUP Petrovac centar ”, kojim će se, kako se navodi “ preispitati prostor u okviru postojeg plana, ispraviti uočene nepravilnosti i iznaći optimalno prostorno - funkcionalno razvojno rješenje”.

Potoci blata se slivaju ulicama, prašina i buka smetaju

Potoci blata, koji se slivaju ulicama, turisti koji preskaču, pljavština, prašina i buka, te vapaji turističkih poslenika da se napokon uvede red - slika je Petrovca ovih dana u špicu sezone.

Bujica vode i blata na ulicama

To da gradnja u Petrovcu, uprkos zvaničnoj zabrani gradnji još traje, svjedoče i slike, koje su redakciji “Vijesti” proslijeđene prije dva dana. Potoci vode koji nose zemlju i šut, slivaju se do še ta li šta, jer se radovi izvode na nekoliko gradilišta.

Opština Budva jedino je dozvolila da se radi na rekonstrukciji hotela “Castel lastva”, koji bi trebalo da primi prve goste 8. jula.

Međutim, komunalci su praktično nemoćni da održe čistoću u ovom gradu, a ugostitelji i izdavaoci privatnog smještaja i turisti su ogorčeni, zbog izgleda mjesta u špicu sezone.

Galerija

Bonus video: