Dživei: Dva puta sam sa Markovićem i Nurkovićem obišao radove, teku predviđenom dinamikom

0 komentar(a)
Cui Dživei, Osman Nurković, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Cui Dživei, Osman Nurković, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ažurirano: 01.06.2018. 15:13h

Konkretni projekti koje realizuju kineske firme igraju značajnu ulogu u unaprijeđivanju odnosa Kine i Crne Gore, saopštio je kineski ambasador u Podgorici, Cui Dživei i dodao da će ubuduće biti još više saradnje, posebno u sektoru saobraćaja.

Dživei je u ime kineske Vlade zahvalio ministru saobraćaja i pomorstva, Osmanu Nurkoviću, na posvećenosti koju je uložio u projekat autoputa Bar-Boljare i dodao da je na tom projektu postignut vidljiv napredak.

“Zajedno sa premijerom Duškom Markovićem i Nurkovićem, sam dva puta obišao radove na prioritetnoj dionici Smokovac – Mateševo i oba puta se uvjerio da radovi teku predviđenom dinamikom”, rekao je Dživei kojeg je Nurković primio u oproštajnu posjetu.

Sagovornici su saglasili da dvije zemlje veže jako prijateljstvo i konkretna saradnja.

“Kada je u pitanju rekonstrukcija pruge Podgorica - Bar, očekujemo pozitivan stav sa crnogorske strane za kineske kompanije koje su već pokazale interesovanje da ulažu u taj projekat”, navodi se u saopštenju.

Nurković je kazao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa kineskim kompanijama, te da Kina i Crna Gora imaju konkretnu saradnju upravo u oblasti saobraćaja što doprinosi boljim odnosima dvije zemlje.

On je rekao je da je od prvog dana kao ministar najviše posvećen upravo izgradnji autoputa.

“Na početku je bilo kašnjenja, posebno u dijelu izdavanja građevinskih dozvola, što je uzrokovalo i kašnjenje radova. Podrška kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) stigla je iz centrale, u vidu većeg broja radnika kako bi se oni dodatno ubrzali i završili u predviđenom roku”, kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima, dva ključna faktora u dosadašnjim radovima na projektu su kvalitet i vrijeme.

“Smatram da smo kvalitet postigli, u šta nemam sumnje, a zajedničkim aktivnostima treba da postignemo da radovi budu završeni u roku”, rekao je Nurković.

On je naveo da je izgradnja prioritetne dionice Smokovac - Mateševo test za nastavak saradnje i mjerilo za izgradnju druge i treće dionice autoputa do granice sa Srbijom.

“Ima interesovanja iz Amerike i Evrope za druge dvije dionice. Smatramo da je CRBC u prednosti u odnosu na druge zbog prisustva na crnogorskom tržištu u izgradnji prve dionice. Formirali smo tim za pregovore za druge dvije dionice autoputa i očekujemo da razgovori uskoro počnu”, dodao je Nurković.

On je naveo da postoji mogućnost realizacije projekata javno-privatnim partnerstvom, i u drugim oblastima saobraćaja, posebno u pomorstvu.

Nurković je zaključio da će prva prilika za razgovor oko drugih projekata uskoro biti prilikom njegove posjete Kini.

Bonus video: