EBRD: Fiskalna stabilizacija ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore

EBRD u ovoj godini prognozirala rast crnogorske ekonomije od tri odsto
416 pregleda 0 komentar(a)
Zainteresovani za finansiranje koncesije za ACG:EBRD, Foto: Biz.rs
Zainteresovani za finansiranje koncesije za ACG:EBRD, Foto: Biz.rs

Fiskalna stabilizacija ostaje ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore u ovoj godini, a značajan potencijal se nalazi u turizmu i obnovljivoj energiji, ocijenio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici Jaap Sprey.

“Vlada bi, nakon što je razvila kredibilnu fiskalnu strategiju, trebalo da se drži dogovorenih ciljeva, čak i ako ekonomski rast uspori, kako bi se vratila fiskalna ravnoteža i smanjio javni dug”, rekao je Sprey agenciji Mina biznis.

Sprey je objasnio da projekat novog autoputa je značajno povećao teret javnog duga i nosi značajan rizik promjene kursa, jer je kredit izražen u američkim dolarima.

“Iako su izgledi za rast u Crnoj Gori relativno dobri, fiskalni suficiti u narednim godinama će uvjeriti tržišta o dugoročnoj održivosti zemlje”, ocijenio je Sprey.

On je naveo da u EBRD-u očekuju da će rast u ovoj godini biti umjeren do tri odsto, zbog fiskalnih mjera štednje usvojenih u 2017.godini, a trenutni ciklus izgradnje na autoputu se završava.

“Članstvo u NATO predstavlja veliku prekretnicu na putu Crne Gore ka članstvu u EU. To signalizira stabilnost zemlje i dalje će poboljšati investicionu klimu. Evropska komisija (EK) je u februaru istakla mogućnost da Crna Gora postane članica EU ako postigne zadovoljavajući napredak u sprovođenju neophodnih reformi. Opet, ovo je ohrabrujući signal za strane investitore”, ocijenio je Sprey.

On je dodao da iskustvo i istraživanja EBRD-a pokazuju da su preduzeća zabrinuta zbog problema kao što su konkurencija iz neformalnog sektora i carinskih i trgovinskih propisa, dok je korupcija i dalje izazov.

On je naveo da je cilj EBRD-a dalje integrisanje Crne Gore u region radeći na transportnoj infrastrukturi. “Krajem prošle godine odobrili smo kredit od 40 miliona eura za nadogradnju i proširenje tri glavna puta. Početkom prošle godine odobrili smo kredit od 20 miliona eura u odnosu na Port of Adria. Potencijalno smo zainteresovani za finansiranje koncesije aerodroma, a razmatramo i projekte sa željeznicom”, rekao je Sprey.

Za Podgoricu, kako je najavio, namjeravaju da privuku milion eura bespovratnog novca iz programa regionalne energetske efikasnosti EU za Zapadni Balkan kako bi poboljšali energetsku efikasnost javnih zgrada i pripremili zajam od sedam miliona eura za tu svrhu.

EBRD je do sada potpisao sa Crnom Gorom oko 60 projekata sa ukupnim investicionim obimom od blizu 570 miliona eura za ukupne investicije iznad jedne milijarde eura. Energetika, transport i infrastruktura i privatni sektor su glavne oblasti u koje je investirano.

Bonus video: