En plus grupa: Nijesmo odgovorni za aktiviranje državne garancije

Iz En plus grupe kažu da su još su maju prošle godine upozaravali Vladu na predstojeće probleme u KAP-u
65 pregleda 0 komentar(a)
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.04.2012. 14:57h

En plus grupa (En+ Group) nije odgovorna za prinudno aktiviranje državnih garancija za kredite Kombinata aluminijuma jer je, kako kažu njeni predstavnici, prije skoro godinu skrenula pažnju Vladi na probleme u fabrici."Vladi Crne Gore smo skrenuli pažnju na nastupajuće probleme u KAP-u u maju prošle godine i predložili plan aktivnosti koji bi omogućio da KAP postane profitabilan i dugoročno održiv, kao i restrukturiranje kredita po povoljnijim uslovima. Plan je predviđao produžetak važećeg ugovora za isporuku elektroenergije, kao i konvertovanje dugova KAP-a u akcijski kapital", podsjećaju iz En plusa.Ipak, kako su dodali, Vlada nije reagovala na njihove predloge zbog čega, kako tvrde, KAP nije mogao da dostavi Dojče banci i drugim kreditorima plan izmirivanja kredita i, na taj način, dozvoljen je difolt.

"Uz to, KAP je nastavio da plaća kamate za kredit Dojče banke, kao i za druge kredite sve do marta ove godine. KAP je izmirio više od sedam miliona eura duga prema OTP banci, za kredit koji je garantovala Vlada", saopšteno je iz EN plus grupe.

U februaru ove godine Vlada je donijela odluku da preuzme isplatu kredita Dojče banci, u cilju izbjegavanja aktiviranja državne garancije.

Vlada je tražila od KAP-a da potpiše tripartitni ugovor, koji bi kršio sva prava drugih banaka-kreditora KAP-a i predviđao gore uslove za KAP.

U okviru dvostranog ugovora Vlada je, kako dodaju, mogla sa Dojče bankom da dogovori restrukturiranje duga, a KAP bi automatski postao Vladin dužnik u iznosu od 22 miliona i plus kamate po osnovu tog kredita. "Bez obzira na sve to, Vlada je tražila od KAP-a da potpiše tripartitni ugovor, koji bi kršio sva prava drugih banaka-kreditora KAP-a i predviđao gore uslove za KAP. Više puta smo saopštavali da nemamo mogućnosti da potpišemo ugovor koji pogoršava položaj KAP-a, njegovih akcionara i zaposlenih", naveli su predstvanici En plus grupe. Vlada je, kako su kazali, odustala od konstruktivnog razmatranja izmjena, a kao rezultat Dojče banka je bila prinuđena da zatraži ubrzanu isplatu kredita, zato što KAP nije u mogućnosti da odjednom isplati 22 miliona EUR, i aktivira državne garancije. "Još jednom bi željeli da napomenemo da je kredit Dojče banke najmanji od kredita KAP-a, za koji su izdate državne garancije i njihovo ubrzavanje može da dovede do aktiviranja ostalih datih garancija", podsjećaju iz En plus grupe i skreću pažnju da fundamentalni problemi KAP-a - energetsko snabdijevanje po prihvatljivim cijenama i smanjenje dužničkog opterećenja - ostaju neriješeni.Oni poručuju da bez njihovog rješenja, nezavisno od toga ko će biti vlasnik, KAP će uskoro postati nerentabilan i to prijeti da dođe do njegovog zatvaranja."Kao investitori, koji su uložili u KAP više od 200 miliona EUR, ne želimo takav razvoj događaja. Uvjereni smo da KAP mora stabilno da posluje, ostvaruje profit akcionarima i doprinosi procvatu Crne Gore. Još imamo mogućnost da spasimo KAP, ali svakim danom te mogućnosti su sve manje", zaključili su predstavnici En plus grupe. Dojče banka je u ponedjeljak uputila Vladi formalno obavještenje o aktiviranju garancije, izdate za kredit odobren KAP-u.Iz Vlade je najavljeno da će Dojče banci u predviđenom roku, odnosno do kraja ove sedmice, uplatiti 23,4 miliona EUR po osnovu garancije datoj KAP-u.

Mađari upozorili da će aktivirati svih 49,6 miliona garancije

Postoji opasnost da se nakon aktiviranja garancija za kredit kod Dojče banke, aktiviraju i ostale date KAP-u, koje iznose oko 170 miliona EUR sa kamatama. Na naplatu 30. aprila je dospjela rata kredita od 16,3 miliona EUR kod OTP banke, a Mađari su tokom reprogramiranja duga u oktobru upozorili da će aktivirati svih 49,6 miliona EUR garancije ukoliko ona ne bude izmirena u predviđenom roku.

Mađari su, prema nezvaničnim informacijama, spremni da razgovaraju o otplati kredita po ugovorenoj dinamici, a neće aktivirati garancije.

Vlada bi ovog mjeseca trebalo da isplati 42,3 miliona EUR garancija Dojče i OTP banci.

Iz Ministarstva finansija su prošle sedmice saopštili i da intenzivno pregovaraju sa ruskom državnom VT bankom, kod koje su garantovali za 60 miliona EUR kredita, koji bi prema dinamici ugovorenoj sa KAP-om, trebalo da se izmire u tri rate od po 20 miliona, počevši od 2014. godine.

Bonus video: