Euro po euro iz godine u godinu: Plaćaćemo i od 2014?

Ministarstvo finansija očekuje da se do kraja godine po tom osnovu prihoduje još oko četiri miliona eura
37 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 13:58h

Iako takse od po euro za telefonske kartice, većinu brojila za struju i kablovsku televiziju važe do 1. januara naredne godine, iz Vlade ne najavljuju da će biti ukinute.

U Ministarstvu finansija nijesu precizno odgovorili hoće li se odreći tog budžetskog prihoda, odnosno građane osloboditi nameta “euro po euro”, kako je to predviđeno kada je nametnuto Zakonom o taksama.

Takse su uvedene u julu prošle godine, a prema zakonu se mogu naplaćivati do 1. januara 2014.

“U zavisnosti od efekata mjera fiskalne konsolidacije koje se realizuju, odnosno od prihoda ostvarenog po tom osnovu, do kraja godine će se sagledati potreba dalje primjene zakonskih rješenja u toj oblasti”, zvanično je odgovoreno “Vijestima” u Ministarstvu finansija.

Takse na SIM kartice, kablovske priključke, električna brojila i upotrebu duvanskih proizvoda uvedene su nakon što su pale prve državne garancije za kredit Kombinata aluminijuma od oko 24 miliona eura. Za nešto više od godinu, saopštili su iz Ministarstva, u državni budžet se po tom osnovu slilo oko 12,8 miliona eura.

„Po osnovu taksi na SIM kartice prihodovano je 7,3 miliona eura, četiri miliona na tarifna brojila, 1,4 miliona za kablovski priključak i oko 100 hiljada eura po osnovu taksi na upotrebu duvanskih proizvoda“, rekli su u tom Vladinom resoru.

Prema projekcijama, Ministarstvo finansija očekuje da se do kraja godine po tom osnovu prihoduje još oko četiri miliona eura.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da umjesto produženja naplate taksi u narednoj godini taj prihod na godišnjem nivou od maksimalnih 10 miliona eura mogao bi da se nadomjesti ažurnijom naplatom poreskog duga.

“Alternativa daljem plaćanju taksi može biti i kroz budžetske uštede na pozicijama ugovornih usluga, jer se kroz javne nabavke utroši gotovo 400 miliona eura, pa je ušteda na toj poziciji ponovo od svega tri odsto, kao u slučaju ažurnije naplate poreskog duga”, predložio je Damjanović.

On je dodao da je za naplatu taksi dovoljna politička volja glasačke DPS - SDP mašinerije, dok za naplatu poreskog duga ili uštede kod javnih nabavki nema te političke volje kako se ne bi naljutili poreski "miljenici" vlasti, odnosno odgovorni u državnoj upravi koji su navikli da veoma raskalašno raspolažu javnim sredstvima.

“SNP će biti protiv bilo kakvog produženja roka važenja plaćanja taksi i kao i do sada ponudićemo alternative za novac koji nedostaje budžetu”, kazao je Damjanović.

On je podsjetio da je u julu prošle godine, kada je Zakon o taksama stupio na snagu, u ime SNP -a podnio predlog zakona o prestanku važenja Zakona o taksama o kome vladajuća koalicija nije htjela da diskutuje, kao i da se ta situacija ponovila u februaru ove godine.

“Smatram da bi Vlada napravila grešku ukoliko bi predložila produženje važenja zakona. Ključni razlog za to je, bar po saopštenjima Vlade, poboljšana poreska naplata u tekućoj godini. Uz to, povećana je i stopa poreza na dodatu vrijednost, što je još jedan novi i budžetom neplanirani namet svim građanima u ovoj godini”, podsjetio je Damjanović.

Kada je vlast uvela takse “euro po euro”, saopštavano je da to rade da ne bi povećali PDV, a to je urađeno godinu kasnije i od 1. jula je stopa tog poreza sa 17 povećana na 19 odsto. Rupe u budžetu pokrivaju i preko zamrzavanja penzija, odnosno neusklađivanja sa inflacijom i povećanom stopom poreza na lične dohotke od preko 480 eura (neto).

Takse da ukinu

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković poručio je Vladi da očekuje da ne predloži da bude produžena naplata taksi od naredne godine.

“Kad su uvodili takse, bili smo protiv zbog teške ekonomske situacije i pada standarda zaposlenih. Govorili smo da Vlada treba deficit budžeta da rješava drugim ekonomskim politikama”, kazao je Keković navodeći da su predlagali kako to može učiniti kroz veće poreze na luksuz i preko bogatih. On je upozorio da su zarade i kupovna moć građana u padu. “Pratićemo raspoloženje članstva i u mjeri u kojoj budemo mogli protivićemo se uz argumentovane činjenice”, rekao je Keković.

Unija je predlagala da se naplati poreski dug, uvede u legalne radne tokove oko 40.000 zaposlenih koji rade na crno, oporezuje 30.000 stanova kojise vode kao stanovi u izgradnji, poveća porez na dobit pravnih lica, oporezuje luksuz, raskinu štetni privatizacioni ugovori i naplaćuju penali...

Galerija

Bonus video: