Franović ne poštuje odluke suda

89 pregleda 7 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Radomir Petrić
Zarija Franović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 31.03.2018. 18:17h

Zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora i neisplaćene razlike u platama zbog obračuna niže osnovice u Luci Bar, dugi niz godina, 90-ak radnika u parničnim postupcima potražuju pred Osnovnim sudom u Baru oko 2,5 miliona eura.

Advokatica lučkih radnika Ljubinka Kustudić kazala je “Vijestima” da je u tri postupka koji se vode tražila od suda da kazne menadžment barske kompanije, kojim rukovodi direktorZarija Franović, jer mjesecima ne dozvoljava uvid u finansijsku dokumentaciju zbog potrebe tih sudskih sporova i dopunskog vještačenja koje treba da odradi vještak Dragan Nišavić.

“Jedan predmet već je prvostepeno okončan, a ostali predmeti se zbog neophodnog dopunskog vještačenja ne mogu završiti, iako je Osnovni sud u Baru već dao tri-četiri naloga da se dokumentacija potrebna za vještačenje obezbijedi”, navela je Kustudićeva, ističući da “uprava Luke uporno opstruira ove sudske postupke”.

Ona je dodala da su tužioci uprave Luke Bar, pod veoma povoljnim uslovima, predložili poravnanje menadžmentu da im se zaostali iznos zarade isplati u narednih 24, odnosno, 36 mjesečnih rata.

“Ni na to ne žele da se osvrnu. Obratila sam se u februaru predsjedniku borda Anđelku Lojpuru sa molbom da utiče na direktora Franovića da se da dokumentacija vještaku, ali od toga ništa nije bilo”, dodala je Kustudićeva.

U međuvremenu, uprava Luke Bar je zaposlenima poslala anketu sa uvjeravanjem da bi im isplatila razliku u zaradi, ali pod nepovoljnijim uslovima od onih garantovanih kolektivnim ugovorom i pod uslovom da se odreknu svih tužbenih zahtjeva.

Predsjednik sindikata Vladimir Obradović saopštio je da pretpostavka Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) da su potraživanja radnika prema Luci Bar oko 10 miliona eura “još nije izračunata zvaničnim sudskim vještačenjem”.

On je kazao da prema vještačenju koje nije završeno, njih 96 potražuje do tri miliona eura.

Bonus video: