Građevinarima produžen rok za projekat Hiljadu plus

Iz Ministarstva "Vijestima" saopšteno da je rok produžen zbog velikog interesovanja građevinara
91 pregleda 12 komentar(a)
stanovi, zgrada, Foto: Shutterstock.com
stanovi, zgrada, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.02.2016. 20:20h

Rok građevinskim kompanijama koje žele da ponude stanove u okviru projekta Hiljadu plus produžen je do 26. februara, objavilo je juče Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Iz ovog resora su “Vijestima” saopštili da razlog za produženje roka sa 12. na 26. februar nije slab odziv građevinara.

"Javni poziv produžen je upravo zbog povećanog interesovanja građevinskih kompanija, što svakako ide u prilog krajnjim korisnicima, odnosno građanima, koji će imati veću mogućnost izbora odgovarajućih stambenih jedinica”, rekli su iz Ministarstva.

Uslovi poziva su ostali isti, građevinari mogu ponuditi završene ili stanove u izgradnji čija cijena po kvadratu korisne površine ne može biti veća od 1.089 eura. U izuzetnim slučajevima cijena može biti do 1.200 eura, ali će u tom slučaju korisnik doplatiti razliku.

Kako je ranije najavljeno poziv za građane biće objavljen kada se okončaju pozivi za banke i građevinske kompanije, odnosno krajem februara ili početkom marta.

Ukupno će biti podjeljeno do 500 kredita sa subvencionisanom fiksnom kamatnom stopom od 3,99 odsto na 20 godina. Vlada je odlučila da će 40 odsto kredita dobiti korisnici čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračni supružnici mlađi od 35 godina i 30 odsto ostalim korisnicima.

Kredit se može dodijeliti korisniku čiji ukupni prihodi, u odnosu na broj članova domaćinstva, iznosi do 600 eura za podnosioca zahtjeva, 420 eura za svakog drugog punoljetnog člana domaćinstva i do 300 eura za svakog maloljetnog člana.

Građani će za vaučer konkurisati kod banaka koje budu izabrane, a nakon toga mogu da biraju stanove kod građevinskih kompanija.

Bonus video: