Greška ili neznanje: Izbrisali otkaz iz Zakona o radu

Obrisan je i dio koji se odnosio na to kako poslodavac zaposlenom dostavlja upozorenja, obavještenja i rješenja, što će po njihovom mišljenju izazvati dodatni haos u pravnom smislu
0 komentar(a)
pres, rad, Foto: PR Centar
pres, rad, Foto: PR Centar
Ažurirano: 12.07.2016. 17:41h

Rad Socijalnog savjeta i radnih grupa koje pripremaju set zakona iz oblasti rada su blokirali predstavnici Vlade, u skupštinsku proceduru su poslate izmjene zakona o radu koje će onemogućiti poslodavca da daje otkaz ali i radniku da se žali na kazne poslodavca.

To je saopšteno na današnjoj zajedničkoj konferenciji predstavnika Unije poslodavaca, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata.

Sjednica Socijalnog savjeta, koji raspravlja o svim pitanjima bitnim za status radnika i poslodavaca i razmatra zakone prije slanja Skupštini, nakon šest mjeseci čekanja i dogovaranja trebala je da bude održana u ponedjeljak ali se nije pojavila većina predstavnika Vlade, zbog čega je odložena za dvije sedmice.

Predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović kazala je da je na sjednici trebalo raspravljati o predlogu izmjena Zakona o radu, koje su najavljene kao tehničke zbog usklađivanja sa Zakonom u upravnom postupku, ali će u suštini dovesti do pravne nesigurnosti zaposlenih i poslodavaca.

Ona je zatražila da se sporni zakon povuče iz procedure, kao i da predstavnici Vlade deblokiraju rad Socijalnog savjeta i radnih grupa.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović navela je da radno zakonodavstvo nema dodirnih tačaka sa upravnim postupkom već sa parničnim i da nije ni bilo potrebno usklađivanje i da na to upozorave već šest mjeseci od kada je sporni predlog Vlada usvojila i poslala Skupštini.

Ona je navela da se žalila ministrima i potpredsjednicima Vlade, predsjednicima odbora i predsjedniku Skupštine, ali da izgleda niko to nije čitao jer je zakon prošao skupštinske komisije i raspravu i ostalo je još da o njemu glasaju poslanici.

Izmjenama je obrisan član da je otkaz ugovora o radu konačan, pa je ostala praznina da li i kada on stupa na snagu. Izbrisan je i rok od 15 dana za žalbu radnika na otkaz ili na druge mjere za povredu radne obaveze, tako da bi se teoretki mogao žaliti i za deset godina a da mu poslodavac u međuvremenu isplati sve zarade. Obrisan je i dio koji se odnosio na to kako poslodavac zaposlenom dostavlja upozorenja, obavještenja i rješenja, što će po njihovom mišljenju izazvati dodatni haos u pravnom smislu.

Radulović je kazala da više nemaju načina da reaguju ukoliko taj akt bude usvojen.

"Iscrpili smo sve adute. Danas smo još jednom uputili obrazloženje svim poslaničkim klubovima u parlamentu. Pribavili smo mišljenje eksperata iz radnog prava i upravnog postupka", navela je Radulović.

Na sjednici se trebalo raspravljati o 10 tačaka, a za Uniju poslodavaca posebno je bila bitna ona koje se odnosi na preporuku Međunarodne organizacije rada da prava iz radnog odnosa moraju imati zaposleni u firmama u stečaju, povodom slučaja Kombinata aluminijuma.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković pozvao je Vladu da omogući nastavak socijalnog dijaloga. Sa njim se složio i Radomir Milić predstavnik Saveza sindikata koji je kazao da je zabrinjavajuće što Vlada bojkotuje Savjet i radne grupe.

"Sve je to počelo od rada u radnim grupama gdje smo bojkotovani, gdje nam se nameće arogancija. Ovo je upozorenje Vladi da ona svoje predstavnike upozori da takav odnos nije u duhu dobrog socijalnog dijaloga", naveo je Keković.

Predstavnik USS u radnim grupama Vladimir Pavićević smatra da pojedini predstavnici Vlade neodgovorno shvataju funkciju i da je taj stepen arogancije nedopustiv.

Bonus video: