Gumica najviše radi u januaru: ZZZCG zaposlio 388, a izbrisao 4.524 ljudi

Gumica Zavoda, na čijem čelu od maja 2017. godine je Suljo Mustafić, najviše briše u januarau. Prošle godine su sa evidencije izbrisali 4.946, a u istom mjesecu ove godine 4.524 nezaposlena
4004 pregleda 17 komentar(a)
Hvale se smanjenjem nezaposlenosti: Mustafić, Foto: Zzzcg.me
Hvale se smanjenjem nezaposlenosti: Mustafić, Foto: Zzzcg.me

Zavod za zapošljavanje za godinu je “smanjio” broj nezaposlenih za deset hiljada ili za četvrtinu ukupnog broja iz januara prošle godine. Međutim, prema objavljenim mjesečnim izvještajima Zavoda vide se da je broj izbrisanih za evidencije višestruko veći od broja zaposlenih u tom mjesecu, što je stvorilo vještačku sliku o smanjenju nezaposlenosti.

Preko Zavoda je najviše zaposlenja pred ljetnju turističku sezonu u maju prošle godine oko 1.300 mjesečno računajući sve vidove zaposlenja, dok je broj izbrisanih tada bio oko 2,5 hiljada. U mjesecima van sezone broj zaposlenja najčešće iznosi između 400 i 600, dok je broj izbrisanih od 2,5 do četiri hiljade.

Gumica Zavoda, na čijem čelu od maja 2017. godine je Suljo Mustafić, najviše briše u januarau. Prošle godine su sa evidencije izbrisali 4.946, a u istom mjesecu ove godine 4.524 nezaposlena. Međutim broja zaposlenih u januaru ove godine bio je manji za skoro 50 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je svega 388 osoba. U tom mjesecu svega tri lica su zaposlena sa ugovorom na neodređeno vrijeme, dok je 376 dobilo ugovore na određeno, a devet je angažovano za sezonski rad.

Zavod je u 2017. godinu pooštrio pravila za brisanje nezaposlenih sa evidencije, od kada se značajno smanjuje broj nezaposlenih čime se hvale predstavnici Zavoda i Vlade.

Postoji 21 razlog za brisanje sa evidencije. U januaru je izbrisano 2.851 lice jer “nisi bili raspoloživi za zaposlenje”. Riječ je o visokoškolcima koji se nalaze na stručnom osposobljavanje. Oni ranije nijesu bili brisani sa evidencije i tata je na Zavodu posao čekalo više od deset hiljada visokoškolaca ili petina ukupnog broja nezaposlenih, što je bio porazan podatak za Vladu koji su jednostavno izbrisali.

Znog neopravdanog nejavljanja ili neodazivanja na poziv u zakazano vrijeme izbrisano je 795 lica, samoinicijativno se odjavilo 372, a 25 je izbrisano sa evidencije jer su čekajući na birou ostvarili pravo na starosnu ili invalidsku penziju. Deset osoba je umrlo pa im je prestao status nezaposlenih, osam je izbrisano jer su napunili 67 godina starosti... Među izbrisanima najviše je visokoškolaca 3.269, nekvalifikovanih i polukvalifikovanih je 441, a sa srednjoškolskim diplomama sa evidencije je izbrisano 814. UKupan broj nezaposlenih na kraju januara bio je 38.917, dok je godinu ranije brojka iznosila 48.580.

Novoprijavljenih na birou četiri puta više od broja zaposlenih

U toku januara broj novoprijavljenih na evidenciji Zavoda bio je 1.857, odnosno četiri puta veća od broja zasnivanja radnog odnosa u tom mjesecu od 479.

Ova matematika pokazuje da bi broj nezaposlenih trebalo da raste kada ne bi bilo brisanja sa evidencije nezaposlenih.

Od ukupnog broja zaposlenih 212 je sa fakultetskom diplomom, 226 sa diplomom srednje škole a 41 zaposleni je bio iz kategorije nekvalifikovani ili polukvalifikovani radnici.

Bonus video: