IPARD podrška veliki podsticaj razvoju poljoprivrede

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, ocijenio je da se IPARD II program podrške poljoprivrednicima u Crnoj Gori realizuje uspješno već dvije godine
1237 pregleda 0 komentar(a)
Okrugli sto u Berlinu, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Okrugli sto u Berlinu, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Realizacija IPARD programa, kroz koji poljoprivredni proizvođači i prerađivači dobijaju bespovratnu podršku za investicije u unapređenje proizvodnje, predstavlja značajan podsticaj ubrzanom razvoju sektora poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana, ocijenjeno je na globalnom forumu Zelena nedjelja u Berlinu.

Okrugli sto o efektima tog programa podrške, koji se finansira iz pretpristupnih sredstava EU i nacionalnih budžeta, na kojem su razgovarali visoki predstavnici vlada zemalja zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije održao se u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu i najvećeg sajma poljoprivrede Zelena nedjelja.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da je sastanak na tu temu organizovalo Savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu Njemačke i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG). Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici zemalja u kojima se sprovodi IPARD program, kao i onih koje tek treba da počnu sa primjenom.

Skup na temu “Da li IPARD daje rezultate - šta treba učiniti bolje?“ bio je prilika da se razmijene iskustva u primjeni programa i sagledaju mogućnosti u pravcu unapređenja programa na bazi izazova koje svaka od zemalja ima u primjeni.

U ime crnogorske delegacije, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić ocijenio je da se IPARD II program podrške poljoprivrednicima u Crnoj Gori realizuje uspješno već dvije godine.

Žugić je kazao da je interesovanje proizvođača, i u dijelu primarne proizvodnje i prerade, izuzetno veliko, što pokazuje podatak od oko 500 prijava na tri do sada objavljena javna poziva. Slično interesovanje, kako je dodao, očekuje se i na četvrti javni poziv koji se planira objaviti u februaru.

“Sadašnjih preko 260 potpisanih ugovora o podršci za crnogorsku poljoprivredu je veoma značajno. Rezultati ove podrške su već vidljivi na terenu”, ocijenio je Žugić.

On je kazao da se upravo zbog najvidljivijih efekata na terenu i podrške koja ide direktno poljoprivrednim proizvođačima, ovaj program mora još snažnije promovisati.

Imajući u vidu da je zahtjevna administrativna procedura prilikom prijavljivanja na javne pozive ključni izazov poljoprivrednim proizvođačima, Žugić je naveo da je u pripremi novog IPARD III programa potrebno razmotriti mogućnosti pojednostavljivanja tih procedura.

“Zajednički cilj nam je da što više poljoprivrednih proizvođača brže i efikasnije dobije i maksimalno iskoristi raspoloživa bespovratna sredstva. Već razmišljamo u tom pravcu u okviru pripreme za novi IPARD III program i težićemo da uravnotežimo stvarne potrebe i moguća pojednostavljenja procedura”, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, cilj je da omoguće proizvođačima da iskoriste raspoloživa sredstva podrške, da što veći broj njih bude konkurentniji i ostvari održiv biznis u sektoru poljoprivrede.

Predstavnici Evropske komisije kazali su da su zadovoljni sprovođenjem IPARD programa, kao i da će pružiti svaki vid podrške, kako bi finansijska sredstva maksimalno bila iskorišćena i nastavilo se jačanje poljoprivrede u zemljama zapadnog Balkana.

Okruglom stolu su prisustvovali i ministri poljoprivrede Hrvatske i Mađarske, kao i državni sekretari Italije i Slovenije. U svojim izlaganjima naveli su da će nastaviti da pružaju podršku zemljama koje su u procesu pregovora za članstvo u EU.

Na marginama Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu koji se održao u Berlinu, Žugić se susreo sa ministarkom za hranu i poljoprivredu Njemačke, Julijom Klokner.

Žugić se zahvalio na podršci koju Njemačka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u procesu evropskih integracija u svim oblastima, posebno u poljoprivredi.

On je naveo da Crna Gora ostaje snažno posvećena evropskim integracijama i dostizanju evropskih standarda, te da očekuje da će Crna Gora biti prva naredna članica EU.

Bonus video: