Istraga o Franoviću čeka izjavu iz Luke

169 pregleda 2 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Luka Zeković
Zarija Franović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2018. 16:14h

Komisija za tržište kapitala još čeka izjašnjenje iz Luke Bar u vezi spornog polugodišnjeg finansijskog izvještaja (januar - jun 2018.) i provjeru sumnjivih berzanskih transakcija do kojih je došla nakon intervjua bivšeg direktora Luke Zarije Franovića od 13. jula ove godine.

Zbog toga je još neizvjesno kada će biti završena istraga regulatora na tržištu kapitala, po prijavi Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) i da li će ko i kada odgovarati zbog lažnog izvještaja i sumnjivih transakcija koje su prijavljene Komisiji.

“Obavještavam vas da Komisija nije dobila traženo izjašnjenje od organa Luke Bar”, saopštio je “Vijestima” predsjednik Komisije Zoran Đikanović.

Novi izvršni direktor Luke Bar Dragan Nikezić nije se javljao na pozive novinara “Vijesti”. Revizijski odbor potvrdio je Bordu Luke Bar da nijesu bili tačni podaci da je kompanija tokom šest mjeseci 2018. ostvarila profit od oko pola miliona eura, već da je operativni gubitak iznosio 56,4 hiljade eura, a ukupni četiri miliona.

Dva od tri člana Revizijskog odbora predložila su da sektor finansija Luke Bar “koriguje u skladu sa nalazom specijalne revizije, računovodstvene evidencije i finansijske izvještaje na pojedinačnom i konsolidovanom nivou, te da tako korigovane usvoji Odbor direktora i da se nakon toga pošalju Komisiji za tržište kapitala”.

CAMA je prijavila Komisiji sada bivšeg direktora Franovića, jer je, kako tvrde, iznio manipulativne podatke u medijima, koji su uslovili rast cijene dionica na berzi za 20 odsto, tokom dvije sedmice.

Franović se branio da je „u svim javnim obraćanjima iznosi samo i isključivo činjenice, istinite i lako provjerljive“.

“Postoje jake indicije da je ovom prilikom, suprotno zabrani iz člana 138 Zakona o tržištu kapitala, Franović javnosti pružio obmanjujuće i nepotpune informacije u vezi sa poslovanjem kompanije sa ciljem vještačkog jačanja cijene akcije ove kompanije, a da je pri tome kao odgovorno lice kompanije, znao, odnosno morao znati da su te informacije nepotpune i obmanjujuće”, navodi u prijavi direktor CAMA Aleksandar Raspopović.

Bonus video: