Iz sindikata Rudnika uglja tvrde: Nema ni naznaka o otpuštanjima

Iz Sindikata poručuju da odlazak njihovih kolega u penziju ne treba zloupotrebljavati za politizaciju situacije u Rudniku uglja
120 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.09.2016. 19:02h

Sindikalna organizacija radnika Rudnika uglja Pljevlja saopštila je da ne posjeduje informaciju da će u toj kompaniji u narednom periodu biti otpuštanja radnika zbog tehnološkog viška. Iz Sindikata tvrde da nema ni naznaka da bi se to moglo desiti.

U većinskom sindikatu Rudnika tvrde da će izgranjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, zbog povećanih potreba za ugljem, neminovno doći do povećanja broja zaposlenih ili ipak zadržavanja na postojećem nivou.

“Kao sindikalna organizacija, uvijek smo bili aktivni učesnici pregovaračkih procesa o pravima radnika, što ćemo i ostati, pa je i logično da bismo, da takve radnje postoje, bili upoznati sa istim, jer smo i sredinom prethodne sedmice održali Skupštinu sindikata na kojoj su prisustvovali članovi menadžmenta”, navode iz Sindikata.

Dodaju da se neće baviti čaršijskim spekulacijama, jer će istrajati u borbi za prava radnika i uredno, kao i do sada, nastaviti da budu aktivni učesnici svih procesa koji su u interesu radnika Rudnika uglja.

U saopštenju Sindikata koje je potpisao predsjednik Jagoš Gomilanović navodi se da je u proteklom periodu dio zaposlenih, po veoma povoljnim uslovima dobrovoljno otišao u penziju, a da je jedan značajan broj i dalje zainteresovan za ostvarivanje ovog prava.

„Odlazak naših kolega u penziju ne treba zloupotrebljavati za politizaciju situacije u Rudniku. Jedan od zahtjeva menadžmentu je i prijem mlade radne snage, odnosno prevođenje zaposlenih koji rade na određeno vrijeme, na upražnjena mjesta kolega koji su dobrovoljnim odlaskom napuštili preduzeća”, rekli su iz Sindikata. Navode da su upoznati sa studijama koje su radile konsultantske kompanije za potrebe izgradnje drugog bloka TE u kojima su navedene potrebe za brojem zaposlenih u narednom periodu.

“Podsjećamo da je Rudnik bio u krizi pola godine, iz koje smo izašli zahvaljujući dobronamjernim ljudima i našim radnicima, kao što smo to činili i u svim sličnim situacijama kroz istoriju postojanja našeg kolektiva, pa je logično i da najbolje poznajemo aktuelno stanje u društvu. Ni sindikat, ni zaposleni neće dozvoliti bilo kakve situacije koje nam nijesu u interesu, zato se nećemo osvrtati na pokušaje podmetanja zaposlenim Rudnika uglja, samim tim i sindikatu, u namjeri da damo snažan doprinos izgradnji drugog bloka TE koji je u interesu naših vrijednih rudara“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: