Izbori izgovor za ugovore: Ugroženo 77 radnika EPCG

U sistematizaciji 3.050 izvršilaca, a EPCG ima 2.420 uposlenih
50 pregleda 3 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.04.2014. 19:47h

U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) na određeno vrijeme zaposleno je 77 radnika, a preko agencija za zapošljavanje još 170. Njihov budući status u EPCG je neizvjestan, a predsjednik Sindikata Zoran Ostojić očekuje da zaposleni na određeno neće biti ugroženi.

“Zbog odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka zaustavljeno je produženje ugovora na određeno do 25. juna, odnosno mjesec nakon završetka izbora. Čeka se tumačenje iz Skupštine u vezi ovog zakona. Mislim da ovih 77 zaposlenih neće biti ugroženo jer većini ističe ugovor 16. ili 17. juna”, kazao je “Vijestima” Ostojić.

Opozicija i SDP, koji su izglasali ovaj zakon, smatraju da postojeći ugovori mogu biti produženi, a da se zabranjuje sklapanje novih predizbornih ugovora.

Ostojić je naveo da je u sistematizaciji navedeno 3.050 izršilaca, a u martu je EPCG imala 2.420 uposlenih.

“Poslodavac nije obavezan da vrši popunu upražnjenih oko 630 mjesta”, dodao je Ostojić. Prosječna neto zarada u EPCG je oko 730 eura.

Ostojić je naveo da je u sistematizaciji navedeno 3.050 izršilaca, a u martu je EPCG imala 2.420 uposlenih

Na pitanje da li je status zaposlenih bolji ili lošiji od kraja 2009. od kada kompanijom rukovodi italijanski menadžment A2A, Ostojić je odgovorio da je “status zaposlenih nepromijenjen”.

“Kupoprodajni ugovor države sa A2A je garantovao da za prve tri godine neće biti otpuštanja radnika na neodređeno ili onih na određeno ako im traje ugovor, što je i poštovano. Takođe je ponuđena dobrovoljna prodaja radnih mjesta sa motivom da se podmladi starosna struktura kompanije”, dodao je Ostojić. Sa poslodavcem su 4. septembra 2012. godine potpisali Sporazum koji važi do 31. decembra 2014. godine.

“Tim Sporazumom su smanjene zarade za pet odsto svima da bi isplatili otpremnina onima koji dobrovoljno prodaju radnih mjesta. Na upražnjena mjesta su zapošljavani oni koji su radili na određeno. Zaposleni na neodređeno su u tom periodu zaštićeni od tehnološkog viška. Smatram da je ovo primjer dobre saradnje i nadam se da će se nastaviti”, zaključio je Ostojić.

Agenciji za posredovanje provizija 17 eura po zaposlenom

Oko 170 radnika, koji su angažovani preko agencija za posredovanje u zapošljavanju, nijesu zvanično zaposleni u Elektroprivredi, iako im je tu radno mjesto. Oni se vode kao radnici ovih agencija koji su ustupljeni EPCG na osnovu ugovora.

EPCG za te usluge plaća agenciju koja im isplaćuje plate uz proviziju od 17 eura po radniku. Agencije su doživjele uspon krajem prošle godine kada su ih poslodavci iskoristili da preko njih ponovo zaposle svoje radnike kako im ne bi morali dati posao za stalno.

Bonus video: