Jadransko brodogradilište Bijela: Uskoro tender za sanaciju tla

Sanacijom tla lokacije dobiće se, kako je objasnila, nova šansa za buduću valorizaciju tog prostora, što je i prilika za zdravu i uspješnu privatizaciju Brodogradilišta i stvaranje preduslova za nova zapošljavanja
202 pregleda 1 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.10.2016. 11:09h

Upravni odbor projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ narednih dana odobriće projektnu dokumentaciju za remedijaciju tla lokacije Jadranskog brodogradilišta Bijela, čime se stiču uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova.

„Iskazujemo zadovoljstvo povodom odobrenja dokumentacije Glavnog projekta remedijacije od firme „Institut za građevinarstvo“, čime je još jednom potvrđena odlučnost Vlade da ovaj projekat, u saradnji sa Svjetskom bankom, u potpunosti realizuje”, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović.

Ona je ukazala da je glavni cilj projekta sanacija najvećih „problematičnih” tačaka zagađenja u Crnoj Gori na lokacijama - Aluminijumski kombinat Podgorica, Jadransko brodogradilište Bijela, jalovište Gradac Pljevlja i deponija pepela i šljake Termoelektrane Maljevac - Pljevlja.

“Kao apsolutni prioritet u implementaciji projekta predstavljena je sanacija zagađenja u Brodogradilištu Bijela, naročito iz razloga što se radi o lokaciji na samoj obali mora u Bokokotorskom akvatorijumu”, navodi se u izjavi Pejović.

Sanacijom tla lokacije dobiće se, kako je objasnila, nova šansa za buduću valorizaciju tog prostora, što je i prilika za zdravu i uspješnu privatizaciju Brodogradilišta i stvaranje preduslova za nova zapošljavanja.

Pejović je istakla da je, polazeći od kompleksnosti mjera koje proizilaze iz specifičnosti zagađenja na lokaciji Brodogradilišta Bijela, bilo posebno važno sprovesti pripremne aktivnosti na način koji obezbjeđuje optimalna rješenja za životnu sredinu i socioekonomske parametre.

Prema njenim riječima, u prethodnom periodu kroz taj projekat spovedene su detaljne fizičko-hemijske analize, definisani faktori ugroženosti stanja životne sredine i mjere na osnovu kojih je i urađen Glavni projekat remedijacije za lokaciju Brodogradilišta.

Pejović je dodala da je urađen i od Svjetske banke odobren Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo i Plan upravljanja životnom sredinom, što će biti sastavni dio tenderske dokumentacije, shodno procedurama banke.

Ona je objasnila da procedure po kojima se projekat sprovodi podrazumijevaju neophodnost poštovanja nacionalnih i međunarodnih propisa i standarda u oblasti zaštite životne sredine, i jednak tretman za sve komercijalne subjekte u otvorenom međunarodnom kompetitivnom postupku.

“Na istim principima biće objavljen i međunarodni tender za izvođača radova na remedijaciji Brodogadilišta Biiela, pri čemu je, posebno naglašavamo, naš interes da što veći broj stranih i domaćih kompanija učestvuje na njemu”, poručili su iz Ministarstva.

Bonus video: