Jadro pilot prvorangiran za drugu lučku pilotažu

U drugoj polovini septembra prošle godine vlada je pokrenula postupak za dodjelu nove koncesije za lučke usluge u akvatorijumu barske luke i usvojila predloge koncesionog akta i ugovora o koncesiji
1898 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Luka Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Kompanija “Jadro pilot and tug services”, koju je osnovala barska firma “Jadroagent”, čiji je većinski vlasnik porodica Banović, prvorangirana je na tenderu Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) za dodjelu druge lučke pilotaže u barskoj luci.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je u toku, pred drugostepenom Vladinom komisijom, postupak po žalbama italijanske firme “Ocean Montenegro” i domaćeg konzorcijuma kojeg čine firme “La Pluma Bar Pilot” Slobodana Bajkovića i “Tug boat service Montenegro” Danijele Roćenović.

Tenderska komisija MSP-a je firmi “Jadro pilot and tug services” dodijelila 80 od 100 mogućih bodova. Ponudu “Ocean Montenegra” je odbila jer ta firma ima od 22. oktobra 2010. potpisan ugovor za jednu koncesiju, pa je komisija zaključila da se ne može isto pravo dodijeliti dva puta. Ponuda konzorcijuma “La Pluma Bar Pilot and Tug boat service Montenegro” je odbačena jer je Tenderska komisija utvrdila da je dokumentaciju otkupila samo prva firma, a ne i ovlašćeni predstavnik konzorcijuma, zbog čega navodno konzorcijum nije ni mogao učestvovati na tenderu.

O podnijetim žalbama na odluku Tenderske komisije treba sad da se izjasni drugostepena Vladina komisija.

U drugoj polovini septembra prošle godine vlada je pokrenula postupak za dodjelu nove koncesije za lučke usluge u akvatorijumu barske luke i usvojila predloge koncesionog akta i ugovora o koncesiji.

Vlada je 2010. godine privatizovala firmu “Pomorski poslovi”, sada “Ocean Montenegro”, koja se bavila pilotažom u barskoj luci i dala joj koncesiju na 30 godina za ove poslove. Firmu je kupila kompanija “Ocean” iz Trsta. Iz firme “Ocean Montenegro” su ranije saopštili da uvođenje dva pilota u barsku luku nije u skladu sa evropskim pravilima i da će to ugroziti bezbjednost. “Odluka Vlade da uvede druge koncesionare za pilotažu, remorkažu i tegljenje u akvatoriju Luke Bar ne samo da šalje poruku o pravnoj nesigurnosti za kredibilne investitore, već je suprotna evropskoj praksi i propisima i može ugroziti sigurnost i bezbjednost plovidbe”, izjavio je u novembru predsjednik “Oceana Montenegra” i predsjednik “Konfindustrije” u Crnoj Gori (Udruženje italijanskih privrednika), Erik Košuta.

On je rekao da će o odluci Vlade da uvede drugog koncesionara obavijestiti italijansku javnost, sve relevantne međunarodne institucije i poslovne zajednice u EU zemljama, kao i da će uključiti i arbitražu u Londonu. Ministar saobraćaja Osman Nurković je poručio Košuti da država ne krši ugovor i da ne strahuje od eventualne arbitraže već i na ovaj način pokazuje da niko nije privilegovan i da se nikome, pa makar bio i strani investitor, neće omogućiti uživanje ekskluzivnih prava koja nije nikada ni stekao ugovorom, niti u skladu sa zakonskom procedurom.

“Za kredibilne investitore ova poruka, uvjereni smo, neće biti problematična. Kredibilni investitori i pored konkurencije opstaju na tržištu, jer ih preporučuje kvalitet usluge koju pružaju”, istakli su tada iz Ministarstva.

Bonus video: