Jovović i Radović u bici za Berzu

“Quantum” i “Butterfly” žele OIF Atlas Mont da bi došli do 33,5 odsto Montenegroberze
2913 pregleda 2 komentar(a)
Povezana mreža firmi Jovovića i Novakovića
Povezana mreža firmi Jovovića i Novakovića

Društva za upravljanje fondovima “Quantum investments“, koje upravlja Otvorenim investicionim fondom HLT i DZU “Butterfly finance”, koje upravlja Otvorenim (OIF) i Zatvorenim (ZIF) investicionim fondom Trend, glavni su kandidati za preuzimanje upravljanja preostalom imovinom OIF Atlas Mont, a time i sa oko 33,5 odsto akcija Montenegroberze, koje su u njegovom vlasništvu, saznaju “Vijesti”.

Stečajni upravnik Atlas banke Mirko Radonjić, budući da je ta banka vlasnik 59 odsto akcija DZU Atlas Mont, oglasio je poziv za dostavljanje ponuda za preuzimanje upravljanja OIF-om Atlas Mont. Ponude će biti otvorene do 22. jula, a od ponuđača se očekuje da izmire obaveze tog fonda i DZU Atlas Mont koje se procjenjuju na oko 150 hiljada eura.

Trećina akcija Berze sada vrijedi oko 730 hiljada eura, tako da ima prostora i interesa za preuzimanje fonda. Prema informacijama “Vijesti” na ovom pozivu “sudariće” se interesi dva iskusna berzanska igrača Aleksandra Jovovića i Blagote Radovića.

Quantumom, posredstvom firme “Profam”, u vlasništvu Žarka Novakovića, gazduje zapravo njegov kum Aleksandar Jovović, koji je preko povezanih lica od prošle godine preuzeo i Centralno depozitarno klirinško društvo (bivši CDA), katastara svih hartija od vrijednosti i berzanskih tajni. Radović je gazda DZU Butterfly finance, koje je uspjelo da sačuva imovinu svojih fondova, sprovede transformaciju i isplati nesaglasne akcionare.

“Svakako namjeravamo da se prijavimo za preuzimanje upravljanja OIF Atlas Mont. Analiziramo dokumentaciju i nakon procjene donijećemo konačnu odluku”, saopštio je “Vijestima” direktor “Butterflya” Nedeljko Šuškavčević.

Jovović i Novaković imaju udjele u više firmi, preko kojih preuzimaju tržište kapitala. Njihove veze označene su na grafici. Oni nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li Quantum želi preuzeti OIF Atlas Mont, čime bi dobili potpuni uticaj na berzi.

Milena Vučinić na čelu berze?

U narednih 10-ak dana trebalo bi da bude izabran novi direktor Montenegroberze, nakon sprovedenog trodnevnog oglasa. Sadašnjem vršiocu dužnosti Mirku Markoviću danas ističe mandat.

Kako saznaju “Vijesti”, pored zamjenika direktora Berze Enesa Kurpejovića, kandidatkinja za novu direktoricu je Milena Vučinić, dosadašnja direktorica Društva za upravljanje Atlas Mont. I ona i Kurpejović važe za lica od najvećeg povjerenja predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.

Bonus video: