Kad će program prodaje pasoša

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma "Vijestima" je nedavno saopšteno da će nadležna Komisija u narednom periodu razmotriti dostavljene modele i kreirati predlog programa koji će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje
98 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2017. 18:29h

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović tražio je od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da mu dostavi informaciju kada Vlada planira da završi program ekonomskog državljanstva.

Dopisom, koji je Raduloviću upućen 27. jula, Damjanović traži detaljne informacije o razlozima Vlade da samostalno radi taj program bez međunarodnog savjetnika, kao i ulozi koju će imati kompanije koje su dostavile ideje na drugi tender koji je zaključen 7. jula ove godine.

"Vijesti" su nedavno objavile iz nezvaničnih izvora da su ponude na novi javni poziv dostavili konzorcijum kojeg čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kanadski Arton capital, kanadski APX, Shanghai oversize i kiparski ATS.

Javnim pozivom je definisano da ponuđač dostavlja pisanu izjavu da crnogorska Vlada može da koristi predloženi koncept integralno ili njegov dio, bez posebne saglasnosti i bez plaćanja naknade.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma "Vijestima" je nedavno saopšteno da će nadležna Komisija u narednom periodu razmotriti dostavljene modele i kreirati predlog programa koji će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Prvi poziv za izradu programa ekonomskog državljanstva nije uspio i početkom aprila Ministarstvo je odbacilo ponude dva konzorcijuma.

Ponudu je i tada dostavio konzorcijum kojeg čine Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services. Drugi prijavljeni bio je kandsko-američki konzorcijum Arton-Ipsa.

Obrazloženje za poništavanje tendera bilo je da prijavljeni nijesu ispunili uslove za izradu programa ekonomskog državljanstva. Ministarstvo je prvi međunarodni javni poziv raspisalo 28. novembra prošle godine.

U prvom pozivu jasno je bilo definisano šta program treba da sadrži, zatim da će Vlada donijeti odluku o izboru ponuđača i ovlastiti komisiju da počne pregovore sa izabranim ponuđačem. Bilo je predviđeno da ugovor sa izabranim ponuđačem bude potpisan na 36 mjeseci, njegova revizija svakih 12 mjeseci i mogućnost produženja za najviše 36 mjeseci pod uslovima definisanim ugovorom.

Vlada je krajem jula prošle godine usvojila Odluku o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo.

Posljednjih godina dijeljeni su crnogorski pasoši čak i osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Bonus video: