KAP nema para, ali mu neće isključiti struju

"Fiksni troškovi su toliki da sad nije realno da platimo račune”, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz borda KAP-a
67 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 16:42h

Ultimativan zahtjev Elektroprivrede prema Kombinatu aluminijuma, od kojeg se traži isplata više od 50 miliona eura do 15. septembra na ime zaostalog neplaćenog duga za potrošenu struju, neće biti realizovan jer KAP nema novca. Izvor “Vijesti” iz uprave KAP-a tvrdi da je smanjena proizvodnja aluminijuma proteklih nekoliko mjeseci najviše doprinijela tome da Kombinat sada uopšte ne plaća ni djelimično fakture za utrošenu struju.

“Nema šanse da KAP može platiti kompletan dug. Narednih dana očekujemo sastanak da vidimo da li pregovorima nešto možemo postići”, saopštio je juče “Vijestima” član uprave KAP-a koji je zahtijevao anonimnost.

Više od dva i po mjeseca KAP, najveći potrošač električne energije u Crnoj Gori, nije platio ni centa za potrošenu struju. Iz KAP-a navode da nemaju novca za plaćanje struje zbog velikih fiksnih troškova i niske prodajne cijene aluminijuma proteklih par mjeseci.

U EPCG očekuju da će KAP do 1. oktobra smanjiti potrošnju energije sa 120 na 84 MW po času. U KAP-u, međutim, o tome ni ne razmišljaju već se nadaju ulasku novog investitora koji bi eventualno mogao pomoći da se riješe trenutni problemi koji se konstantno uvećavaju. KAP povjeriocima duguje oko 360 miliona eura, od čega je nešto više od 100 pokriveno državnim garancijama.

“Tek sa godišnjom proizvodnjom većom od 100.000 tona bili bi na pozitivnoj nuli. Fiksni troškovi su toliki da sad nije realno da platimo račune”, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz borda KAP-a.

Sadašnja potrošnja struje u KAP-u omogućava godišnju proizvodnju aluminijuma nešto manju od 70.000 tona što je nedovoljno za pokrivanje troškova proizvodnje.

"U Kombinatu smo navikli na prijetnje od osnivanja i ne čudi nas prijetnja EPCG da će KAP ugasiti ukoliko se na plati dug od 50 miliona eura do 15. septembra"

"U Kombinatu smo navikli na prijetnje od osnivanja i ne čudi nas prijetnja EPCG da će KAP ugasiti ukoliko se na plati dug od 50 miliona eura do 15. septembra. Čudi nas da EPCG donosi ovakve odluke, a znamo da je Vlada njen veći akcionar od A2A, a u isto vrijeme Vlada je akcionar u KAP-u koliko i ruski CEAC. Očekujemo da akcionari Vlada, EPCG i CEAC donesu odluku o daljem radu”, saopštio je predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić.

Članovi HGL-a u fabrici

Nakon što je početkom septembra izostala očekivana ponuda turskog investitora Toščelik, predstavnici njemačke HGL grupacije nastavili su “snimanje” KAP-a.

“Predstavnici HGL grupe bili su juče u KAP-u tako da interesovanje za KAP postoji, samo treba odrediti put njegovog razvoja. Smatramo da je to razvoj komletnog reprolanca sa aktiviranjem prerađivačkih kapaciteta uz izgradnju energetskog sistema koji bi radio za KAP", smatra Krivokapić.

Galerija

Bonus video: