Katar Diar ništa ne gradi, Vlada tvrdi da su uložili 1,7 miliona

Projekat gradnje luksuznog turističkog kompleksa na Plavom horizontu ni lani nije mrdnuo sa mrtve tačke
1812 pregleda 0 komentar(a)
Uvala Pržno Plavi Horizonti, Foto: Sinisa Luković
Uvala Pržno Plavi Horizonti, Foto: Sinisa Luković

Kompanija Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro (QDHPIM) u realizaciju projekta izgradnje luksuznog stambeno-turističkog rizorta u uvali Pržna u Krtolima kod Tivta za 11 mjeseci prošle godine uložila je ukupno 1,7 miliona eura. To tvrdi Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) u informaciji o realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma u Crnoj Gori za period od jula do decembra prošle godine.Taj dokument je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici u prošloj godini.

Iako u infromaciji ne piše da je QDHPIM, crnogorska kćerka firma katarskog državnog investicionog fonda Katar Diar, lani počeo da bilo što gradi u zaleđu jedne od najljepših obala na crnogorskom primorju Vlada je izračunala da su Katarci, ipak, uložili 1,7 miliona eura. Time se dosadašnja njihova ukupna investicija u Crnoj Gori, ubrajajući i iznos od 25 miliona eura koje je QDHPIM 2010.godine platio HTP Primorje iz Tivta za kupovinu 270.000 kvadrata zemlje u Krtolima, prema evidenciji Vlade, popela na 67,4 miliona eura.

Ilustracija

Iako još od 2010. godine obećavaju izgradnju luksuznog turističko-rezidencijalnog kompleksa u uvali Pržna vrijednog 270 miliona eura, Katarci do danas tamo nisu sagradili ništa, već su samo srušili stari hotel „Plav horizont“ kapaciteta 650 kreveta. Lokalna uprava Tivta do sada je u nekoliko navrata po željama QDHPIM usvajala i mijenjala prostorne planove za tu lokaciju, prodala im je po niskoj cijeni dio svoje zemlje u uvali da bi oni zaokružili svoj posjed, ali uprkos tome i činjenici da je MORT na proljeće prošle godine QDHPIM-u izdao građevinske dozvole za novi hotel ranga 5 zvjezdica i devet luksuznih vila sa nizom pretećih objekata i sadržaja do danas nikakva gradnja na toj lokaciji nije počela. Jedini pozitivni pomak u ovoj investiciji koja se radi već osmu godinu za redom, je činjenica da je QDHPIM lani za šestinu povećao broj svojih stalno zaposlenih radnika - sa šest na ukupno sedam.

U Informaciji Vlade nema objašnjenja što se zapravo dešava sa projektom “Beyond Horizon“ kako je QDHPIM ranije u propagandnim materijalima nazivao novi rizort u uvali Pržna. U „otvorena pitanja koja mogu uticati na dinamiku realizacije projekta”, u informaciji se navode iste stavke koje već godinama figuriraju na listi tih ograničavajućih faktora.

“Okončanje postupka pretvaranja prava korišćenja koje Katar Diar ima na KP 460/4, 460/11, 460/12 KO Nikovići, Tivat u pravo svojine, koji se vodi kod Uprave za nekretnine - područna jedinica Tivat; Okončanje sudskih sporova sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na parcelama 460/3 i 417/2 postupka. Pokrenut je postupak eksproprijacije ovih parcela na koji su fizička lica izjavila žalbu, sudski postupak je u toku”, piše u Vladinoj Informaciji. “U toku je tužba za utvrđivanje prava svojine sa predlogom za određivanje privremene mjere, katastarska parcela broj 460/1 KO Nikovići, Tivat, površine 38.542 m2. Zaštitnica imovinsko pravnih interesa je iznova izjavila žalbu u vezi parcele 460/1 i predmet je sada pred Vrhovnim sudom, iako je Osnovni sud Kotor donio presudu u korist Qatari Diara, kojim se potvrđuje vlasništvo te kompanije na pomenutoj parceli”, stoji u Informaciji Vlade.

Bonus video: