Keković: Ovakav Zakon o radu od radnika pravi vazale

U sporne institute Vladinog zakona, Keković je pored ostalog ubrojao anekse ugovora, zarade, otpremnine, ugovore na određeno vrijeme, godišnje odmore...
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 19:05h

Ovakav tekst Zakona o radu, koji Vlada nameće, radnike uvodi u vazalan odnos i ako ovo prođe, ne treba da postoje sindikati - nećemo moći pregovarati oko koeficijenata, ljudi koji su zaposleni na određeno vrijeme prosto neće moći da se učlane u sindikate jer, ako krenu da se bore, neće nikad produžiti ugovore, rečeno je na tribini Regionalnog odbora Unije slobodnih sindikata u Bar.

Generalni sekretar USS Srđa Keković kazao je da je veoma važno shvatiti „da je ovo izuzetno bitan trenutak, u kojem se moramo izboriti ne samo za one koji su sada zaposleni, već i crnogorsku mladosti“.

Kao u Sloveniji...

"Stari zakon o radu je neoliberalan i nakaradan, pokušali smo ga 2008. spriječiti zbog rigidne forme da nas poslodavci mogu doživotno držati na određeno vrijeme, a od avgusta 2008. do danas, 90 posto ugovora o radu zaključeno je na određeno vrijeme"

"Što se nas tiče, može da se razgovara samo na osnovu onoga što je ranije uradila Radna grupa u radnoj verziji Zakona. Ukoliko Vlada ipak pošalje ovaj Zakon u parlament, organizovaćemo proteste podrške početnom tekstu".

Pravilo je da se otpuštaju stariji od 40 godina

On je dodao da je USS poslaničkim klubovima zvanično poslala 11 amandmana na Vladin tekst zakona i zamolila ih da za sedam dana odgovore da li im je to prihvatljivo kako bi nakon toga potpisali protokole i bili sigurni ko će ih podržati kad zakon dođe u parlament.

U sporne institute Vladinog zakona, on je pored ostalog ubrojao anekse ugovora, zarade, otpremnine, ugovore na određeno vrijeme, godišnje odmore...

"Stari zakon o radu je neoliberalan i nakaradan, pokušali smo ga 2008. spriječiti zbog rigidne forme da nas poslodavci mogu doživotno držati na određeno vrijeme, a od avgusta 2008. do danas, 90 posto ugovora o radu zaključeno je na određeno vrijeme. Već je pravilo da otpuštaju ljude od preko 40 godina i oni su sada najugroženiji na tržištu rada", ukazao je Keković.

Prva tribina u nizu

On je naveo da je Ministarstvo finansija faktički torpedovalo usaglašeni „i džentlmenski potpisani“ tekst predloga zakona koji je uradila Radna grupa „a što je bio prvi socijalni konsenzus nakon 20 godina u Crnoj Gori“.

"Kad smo mislili da je ova priča završena, 25. februara na sjednici Socijalnog savjeta sa tekstom se nije složio jedino pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić, koji je poslije sjednice pitao potpredsjednika Unije poslodavaca „Zar je moguće da ste ovo potpisali“, na što mu se on maltene izvinjavao. Frapantno je da su Pavličićeve stavove podržali 11 članova Savjeta ispred SSCG. Mi smo rekli da je skandal da nas neko tako dovodi pred svršen čin i tu je počela zakulisna igra urušavanja prvog započetog socijalnog dijaloga", naveo je Keković.

Barska tribina prva je u nizu koje će USS organizovati povodom izmjena Zakona o radu

Galerija

Bonus video: