Knežević: Nisu nam oduzeli licencu iz razloga koje su naveli - Vijesti.me
ATLAS BANKA

Knežević: Nisu nam oduzeli licencu iz razloga koje su naveli

Poslije kiparske krize situacija u Rusiji se promijenila u bankarskom sektoru, jer je bio veliki pritisak javnosti..."

Duško Knežević
Duško Knežević (Foto: Boris Pejović)

Odluka Centralne banke Rusije (CBR) da suspenduje licencu Atlas banci u Moskvi suprotna je bankarskoj praksi u cijelom svijetu i ne može biti objašnjena razlozima koji su navedeni, ocijenio je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević.

On je agenciji Mina-business rekao da je odluka CBR veliko iznenađenje za Atlas grupu i protivna poznatoj svjetskoj praksi.

"Zbog toga smo angažovali tim advokata koji će nas zastupati pred Arbitražom koja daje konačan stav o cijelom slučaju", kazao je Knežević.

On je objasnio da je Atlas banka Moskva bila predmet uobičajene kontrole ruskog regulatora, poslije čega je 16. aprila ove godine Atlas banka dobila mjere koje treba da se preduzmu upravo u oblasti koju je navela CBR kao razlog za suspenziju licence.

"Rok za preduzimanje tih mjera i njihovu realizaciju je bio šest mjeseci i u njemu su navedene stavke koje bi banka trebala da unaprijedi u svom poslovanju i radu. Odmah poslije dobijanja mjera, menadžment banke u Moskvi je preduzeo sve korake ka njihovom ispunjavanju i o tome na dnevnoj osnovi izvještavao Centralnu banku Rusije", naveo je Knežević.

On je, komenatrišući navode nekih medija da je Atlas banka Moskva iznosila novac iz Rusije mimo propisa koji važe u ovoj zemlji, kazao da Atlas banka nije iznijela taj novac, već je samo izvršavala naloge svojih, uglavnom ruskih klijenata, uz svu prateću dokumentaciju koju poznaje bankarska praksa.

"Poslije kiparske krize situacija u Rusiji se promijenila u bankarskom sektoru, jer je bio veliki pritisak javnosti zbog saznanja da se toliko novca koji potiče iz Rusije nalazi u stranim bankama. Zbog toga je i Centralna banka Rusije značajno pooštrila propise koji se tiču transfera van Rusije i nametnula dodatne mjere koje je dovelo do gašenja manjih banaka gotovo svakodnevno", rekao je Knežević i dodao da je licenca Atlas banke suspendovana usred prilagođavanja novim pravilima.

Prema njegovm riječima, zbog toga je i svako transferisanje novca koje su ruske vlasti tretirale kao izvoz kapitala, bilo tretirano zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Knežević je kazao da su za odluku CBR bili presudni drugi razlozi, a ne oni koji su navedeni.

"Vrlo brzo ćemo imati jasniju sliku i kroz proces arbitraže koja će ubrzo početi. Imamo dovoljno argumenata da odbranimo našu investiciju u Moskvi i da dokažemo da razlozi koji su navedeni nemaju realno pokriće u poslovanju Atlas banke, što će sigurno pokazati da neko nepoštovanje procedure ili slićno ne može biti osnova za ovaku odluku", poručio je Knežević.

On ne očekuje da će odluka CBR imati bilo kakve posljedice po poslovanje banke u Crnoj Gori, pogotovo što je ona zaseban entitet u odnosu na banku u Moskvi koja posluje po zakonima Ruske federacije.

"Atlas banka radi normalno, pruža sve bankarske usluge, kao i do sada. Uostalom ovi stavovi imaju potvrdu i kroz reagovanja Centralne banke Crne Gore", zaključio je Knežević.