Knežević želi da gradi hotele i vile na Kamenovu

Lokacija sporna zbog restitucije i zahtjeva Agencije za privatizaciju Kosova zbog Rekreatursa
60 pregleda 10 komentar(a)
Predviđena dva kondo hotela i 14 vila: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Predviđena dva kondo hotela i 14 vila: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.09.2014. 06:47h

Budvanska kompanija Rekreaturs, biznismena Duška Kneževića, podnijela je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za dobijanje urbanističko- tehničkih uslova za gradnju kondo kompleksa i vila na mjestu nekadašnjeg kosovskog odmarališta na Kamenovu. To je prvi dokument koji je potreban u proceduri za dobijanje građevinske dozvole.

Zemljišni kompleks od 33 hiljade kvadrata, koji se vodi na Rekreaturs, već deceniju je pod sporom, jer staromještanke prodice Divanović, Dragović, Kažanegra, Mitrović i njihovi brojni nasljednici traže povraćaj.

Osim tereta porodica mještana, koje vode spor i pred kotorskim Osnovnim sudom, dokazujući da je njihova djedovina oteta, u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine krajem februara ove godine „osvanuo“ je i teret, koji je upisala Agencija za privatizaciju iz Prištine, osporavajući način na koji se budvanski Rekreturs, koji je nekada sjedište imao u Prištini, domogao ovog vlasništva.

Nakon što su prije dvije i po godine i posljednje porodice raseljenika sa Kosova iseljene iz trošnih baraka, odmaralište je porušeno. Godinama unazad atraktivni zemljišni kompleks u zaleđu jedne od najljepših plaža nije mogao biti urbanizovan jer taj dio obale nije bio planski tretiran.

Početkom godine, Ministarstvo održivog razvoja je predstavilo planski dokument Državna studija lokacije "Dio sektora 46 - Kamenovo”, kojim je predvidjela urbanizaciju ove lokacije.

A državnu studiju obradio je Republički zavod za urbanizam i projektovanje, čiji je većinski akcionar premijerov brat Aco Đukanović.

Planom je predviđeno da se u zaleđu plaže izgradi turističko naselja sa pet zvjezdica, koje će objedinjavati dva kondo ili klasična hotela, te 14 vila. Praksa gradnje kondo hotela na primorju, koja je uzela maha, omogućila je brojnim investitorima da apartmane u takvim “turističkim” kapacitetima prodaju na tržištu kao stanove. Time investitori “kondo hotela” brzo vraćaju novac, za razliku od investiranja u klasične hotele.

Uvidom u katastarsku evidenciju, na 33 hiljade kvadrata u zaleđu plaže uknjižena je osim države Crne Gore i Rekreaturs Budva, kao i Kosovska banka u stečaju i firma Kožar SOUR Trgovina, takođe sa Kosova,

Rekaturs, kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, osnovala je firma Atlas invest Duška Kneževića, koja ima 78 odsto kapitala, firma VB Holding limited sa 20 odsto kapitala i Dejan Jovićević sa 0,6 odsto kapitala.

Rekreaturs je Ministarstvu podnio tri odvojena zahtjeva za dobijanje UT uslova za tri urbanističke parcele, koje zajedno objedinjuju 33 hiljade kvadrata. Kako se navodi u planskom dokumentu, kompleks budućeg naselja na Kamenovu prostiraće se upravo na ove tri urbanističke parcele.

Na prvoj i drugoj urbanističkoj parceli uz samu magistralu predviđena su dva kondo ili klasična hotela, čija spratnost može biti maksimalna prizemlje i četiri etaže. Prvi kondo hotel imao bi 93 smještajne jedinice, odnosno apartmana, a drugi ukupno 15. Na trećoj parceli, uz samu obalu, predviđena je izgradnja 14 vila koje mogu imati najviše prizemlje i jednu etažu. Vile bi kao i kondo hoteli funkcionisali kao jedinstveno naselje, ali bi bile ponuđene na tržištu.

Zemljište oduzeto 1957, Rekreaturs dodao 12.000 m2

Priča o Kamenovu počela je još davne 1957. kada je Sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15.000 kvadata zemlje od starosjedioca.

Nekoliko godina nakon toga izgrađeno je odmaralište za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. tadašnji prištinski Rekreaturs uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, koje su praktično bez ikakve odluke oteti od mještana.

Prama drama počinje nakon ratnih dešavanja na Kosovu, kada se 1999. u gotovo oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova, koje su nakon dogovora sa Atlas grupom, koja je postala vlasnik Rekreatursa, tek iseljene prije dvije i po godine. U međuvremenu, Rekraturist mijenja sjedište za Budvu i cijelo naselje se knjiži na tu firmu.

Bonus video: