Ko stoji iza prijava za uzgoj konoplje na Cetinju: Kanađani iz Srbije, firma od 4 eura i Blažov partner

Prijestonica Cetinje saopštila je u četvrtak da se za zakup prostora bivše fabrike “Oboda” prijavio konzorcijum koji će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz njenog cvijeta. Prema biznis planu, oni bi u taj posao uložili deset miliona eura i zaposlili 100 radnika.
45914 pregleda 42 komentar(a)
Uzgajanje industrijske konoplje je pod strogom kontrolom, Foto: Eviana.ca
Uzgajanje industrijske konoplje je pod strogom kontrolom, Foto: Eviana.ca
Ažurirano: 11.01.2020. 17:53h

Do danas u Crnoj Gori nije izdata nijedna dozvola za gajenje maka i konoplje u prehrambene i industrijske svrhe. Do sada su za dozvolu za uzgoj konoplje podnesena dva zahtjeva i čeka se dopuna dokumentacije, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Dozvola za uzgoj konoplje je neophodna jer su proizvodi od nje na spisku psihoaktivnih supstanci.

Prijestonica Cetinje saopštila je u četvrtak da se za zakup prostora bivše fabrike “Oboda” prijavio konzorcijum koji će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz njenog cvijeta. Prema biznis planu, oni bi u taj posao uložili deset miliona eura i zaposlili 100 radnika.

Konzorcijum čine, kako je objavljeno, kanadska kompanija “Eviana Health Corporation” i crnogorske “Montenegro Bio Science” i “Ramel”.

“Eviana Health Corporation” jeste iz Kanade, ali se, prema zvaničnim podacima, proizvodnjom i preradom konoplje bavi samo u Srbiji. Registrovana je na kanadskoj berzi i sada joj status suspendovan zbog kašnjenja u podnošenju izvještaja.

Prema podacima sa njenog sajta, izvršni direktor kompanije je Beograđanin Avram Adižes, dok je direktor marketinga njegova supruga prof. dr Ljiljana Vujotić koja je i načelnica dečje neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije.

Adižes je 1998. godine bio pod istragom tužilaštva Srbije kao član grupe koju su sumnjičili da je preko spornih tendera oštetila državni fond zdravstva za deset miliona dolara. Tada je uhapšen direktor fonda Nenad Đorđević, potpredsjednik JUL-a, političke partije Mire Marković, supruge bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Iz MUP-a Srbije je tada saopšteno da je Adižis u bjekstvu i da ima kanadsko državljanstvo. Optužnica nikada nije bila podnijeta, a Adižis se kasnije vratio u Srbiju i tvrdio da je afera nastala “zbog političkih igara Mire Marković”.

Komisija Vlade Srbije za psihoaktivno kontrolisane supstance je u maju prošle godine svrstala CBD u psihoaktivnu supstancu koja širi farmakološku zavisnost, zbog čega je ograničila njenu proizvodnju samo u cilju naučno-istraživačkog rada, kao i za proizvodnju lijeka epidiolex.

Firma “Eviana” u Srbiji u 2018. godini je imala ukupan prihod od 33 hiljade eura, dok je neto gubitak iznosio 135 hiljada eura. Ljiljana Vujotić je za beogradske medije u avgustu 2019. godine kazala da firma jeste uvezla ekstraktor, ali da još nema dozvolu za ekstrakciju CBD.

“Eviana” u Srbiji ima i firmu “Intiva plus”, na koju se i vodi plantaža konoplje u Dobanovcima. Prema finansijskom izvještaju, ova firma je lani imala gubitak od 330 hiljada eura.

Drugi član crnogorskog konzorcijuma “Montenegro Bio Science” je osnovana u novembru 2016. godine za proizvodnju eteričnih ulja i do sada, prema predatim finansijskim izvještajima, nije imala prihoda. Njena obrtna sredstva iznose ukupno četiri eura, dok je ukupan gubitak 2.177 eura. Njen osnivač je druga firma “A+Crowd”, takođe osnovana 2016, bez prihoda, sa ukupnim gubitkom od 2.069 eura i sa obrtnim sredstvima od jednog eura. Vlasnik i direktor “A+Crowda” je Nikola Perović, koji je direktor i “Montenegro Bio Science”.

Treći član konzorcijuma je nikšićki “Ramel”, građevinska firma specijalizovana za radove sa električnim instalacijama. Firma je lani imala prihod od 14 miliona eura i profit od pola miliona. Njen vlasnik je Marinko Radulović. Ova firma je čest poslovni partner firme “BB solar” Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Firma “BB solar” je 2018. svoje poslovne prostore založila za kredit od 360 hiljada eura od Prve banke čiji je korisnik bio “Ramel”.

Konoplja se u Crnoj Gori i uopšte na Balkanu, ranije uzgajala kao dio tradicionalne medicine, ali i za proizvodnju odjeće. Lani je zatvorsku kaznu od osam mjeseci odslužila starica Jela Đurović iz Brvenice kod Pljevalja koja je kazala da nije znala da je uzgajanje konoplje sada zabranjeno bez posebne dozvole i posijala je njeno sjeme, legalno kupljeno u prodavnici.

Preko 50 interesovanja za uzgoj

Iz Uprave za bezbjednost hrane kazali su “Vijestima” da u posljednjoj godini postoji velika zainteresovanost građana i firmi za uzgoj konoplje i da su imali više od 50 takvih upita.

“Do sada su za dozvolu za uzgoj konoplje u prehrambene i industrijske svrhe podnesena dva zahtjeva - od fizičkog i jednog pravnog lica. Ti zahtjevi su u upravnom postupku, odnosno čeka se dopuna dokumentacije u dijelu koji se odnosi na ugovor o otkupu cjelokupnog roda u cilju prerade”, naveli su iz Uprave. Oni kažu da su prema zakonu dužni policiji prijaviti izdavanje takve dozvole u roku od sedam dana i objaviti je u javnom registru.

Bonus video: