Komercijalna banka definitivno Slovencima?

NLB grupa, koja ima banku u Crnoj Gori, dobiće i crnogorsku Komercijalnu banku i uvećati tržišni udio
2758 pregleda 1 komentar(a)
Komercijalna banka, Foto: Zoran Đurić
Komercijalna banka, Foto: Zoran Đurić

Vlada Srbije i slovenačka NLB grupa završili su pregovore o preuzimanju 83,23 odsto akcija Komercijalne banke i slijedi potpisivanje ugovora o prodaji najveće srbijanske državne banke, objavili su mediji te države. Iz Vlade Srbije i NLB-a se o tome nijesu izjašnjavali.

“Vijesti” su juče od NLB Montenegro banke pokušale da dobiju zvaničnu informaciju o tome da li je posao dogovoren, ali je rečeno da komentar za sve informacije u vezi sa Komercijalnom bankom mogu dati njihove kolege iz Slovenije. “Vijesti” su sinoć pitale i predstavnike slovenačkog NLB-a da li je tačno da su pregovori završeni, ako jesu - kada se očekuje ugovor i kako će se to odraziti na Komercijalnu banku u Crnoj Gori.

Kupovinom većinskog paketa akcija Komercijalne banke NLB grupa stiče vlasništvo i nad njenim zavisnim društvima - bankama u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i društvu za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest.

Komercijalna banka Podgorica je u Crnoj Gori od 1992. godine. Prema posljednjim podacima Centralne banke (CBCG), Komercijalna banka je na kraju septembra prošle godine imala profit od 863.000 eura, dok je NLB Montenegro tada imao profit od 8,5 miliona.

Iz slovenačke NLB grupe “Vijestima” je rečeno u septembru prošle godine da su zainteresovani za širenje u regionu jugoistočne Evrope.

“NLB grupacija jedina je međunarodna bankarska grupacija sa sjedištem u Sloveniji i isključivim fokusom na jugoistočni region u Europi. Prisutna je na šest tržišta zapadnog Balkana, a na četiri od njih naš tržišni udio je iznad 10 odsto i imamo sistemsku ulogu. Srpsko tržište najveće je na tom području, gdje smo prisutni i, takođe, ima i najveći potencijal, a tržišni udio NLB grupacije tu je najmanji, te ne dostiže ni dva posto. Tržišni udio NLB Beograd u prvom polugodištu 2019. godine iznosio je 1,6 odsto”, rečeno je taada iz slovenačke grupacije.

Bonus video: