Komisija zaustavila trgovinu akcijama Zetatransa do završetka preuzimanja

Do zaustavljanja trgovine ovom hartijom od vrijednosti u utorak nije bilo zakjučenih transakcija na domaćem tržištu kapitala
803 pregleda 0 komentar(a)
Zetatrans, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Zetatrans, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Komisija za tržište kapitala je u utorak popodne posebnim rješenjem zaustavila trgovinu akcijama Zetatransa AD na berzi tokom trajanja postupka preuzimanja podgoričke kompanije od strane Pošta Slovenije iz Maribora.

Do zaustavljanja trgovine ovom hartijom od vrijednosti u utorak nije bilo zakjučenih transakcija na domaćem tržištu kapitala.

Prethodno je istekla desetodnevna privremena obustava trgovine od strane Montenegroberze, a do koje je došlo na zahtjev slovenačkog investitora.

Od 15. novembra do ponedeljka 25. novembra cijena dionica Zetatransa porasla je oko 20 odsto i zadržala se do prve obustave trgovine, na prosječnom nivou od oko 1,09 eura.

Slovenci su privremeno stopirali trgovinu, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, da prilikom preuzimanja Zetatransa ne bi platili višu cijenu akcija zainteresovanim prodavcima među manjinskim akcionarima.

U postupku preuzimanja akcija kompanije u Crnoj Gori, prema zakonskim pravilima, minimalna ponuđena cijena mora biti ona koja je posljednja bila na berzi, a može i biti viša, ako to novi strateški investitor odluči.

Pošta Slovenije je 15. novembra 2019. obavijestila da je kao povezano lice na posredan način stekla 69,26 odsto akcija Zetatransa, a po osnovu sticanja (od 13. novembra 2019.) 72,13 odsto akcija grupacije “Intereuropa” iz Kopra, dosadašnjeg većinskog vlasnika podgoričke firme.

Bonus video: