“Korijere dela sera”: U A2A loše, posao sa EPCG skandalozan

Vitale je ocijenio da ako nastave kao i do sad da je prilično izvjesna propast kompanije
8 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 19:01h

List “Korijere dela sera” bavio se partnerstvom A2A i Elektroprivrede, citirajući da je novoizabrani direktor upravnog odbora italijanske kompanije Renato Ravaneli, izjavljivao da se on ne bi opredijelio za investiciju u Crnoj Gori, da se pitao u to vrijeme.

Ravaneli je i član Odbora direktora EPCG.

“Tu investiciju ja ne bih radio, razmislio bih duboko zbog ogromnih finansijskih obaveza koje smo morali da preuzmemo", izjavio je Ravaneli na račun toga što je A2A kupovao akcije EPCG , dok je bio na poziciji direktora kontrolnog odbora, prenosi list.

U tekstu navode: "Sada kada je predsjednik upravnog odbora, biće interesantno vidjeti kakve će izbore napraviti kada je u pitanju EPCG", komentariše italijanski list, koji je prenio i oštre kritike koje je ugledni italijanski ekonomista Marko Vitale dao na račun A2A.

"Smatram da je uprava A2A katastrofalna, a da je operacija u Crnoj Gori skandalozna", ocijenio je Vitale, koji je porijeklom i prebivalištem vezan za gradove čije su uprave glavni akcionari A2A (porijeklom je iz Breše, a živi u Milanu).

Izvjesna propast kompanije

Vitale je ocijenio da ako nastave kao i do sad da je prilično izvjesna propast kompanije.

“Ako nastave sa istim ljudima kao i do sada, sa perverznom upravom koja je karakterisala ovu kompaniju (A2A), od njenog stvaranja, sa metodama od ranije, sa tragičnim nedostatkom jasne i korisne strategije, sa akcionarima koje sve interesuje osim dobrobiti kompanije... propast je prilično izvjesna", ocijenio je Vitale, prenosi italijanski list.

U lokalnom izdanju lista “Korijere dela sera” za Brešu, od prošle nedjelje je pod naslovom "A2A - eksplodira slučaj u Crnoj Gori", objavljena informacija o tužbi koju je MANS podnio protiv funkcionera EPCG. “Korijere” je kao razloge za pad akcija A2A na berzi (-4,27 odsto) naveo "račune A2A i sumnje u vezi sa operacijama u Crnoj Gori".

Uprava A2A reagovala je na taj tekst, navodeći da su oni za tužbu čuli samo preko medija i preko komunikacije koju su dobili od samog MANS-a.

"EPCG ne djeluje u mogućnosti da ponudi povoljnu energiju Italiji jer ne zadovoljava čak ni crnogorsku potražnju"

"Želimo da podvučemo da EPCG u Crnoj Gori ima odnose sa više bankarskih institucija, kako je običaj svih kompanija, i da je dugi niz godina manjinski akcionar Prve banke, u kojoj posjeduje tekući račun, i čija se likvidnost posljednjih godina smanjila jer su sredstva korištena za investicije u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju A2A, kao i da je tokom 2011. i 2012. EPCG investirao 35 miliona eura u modernizaciju i širenje mreže i da će nastaviti sa investicijama i u 2012.

"Učinićemo da Crna Gora postane velika"

“Korijere” je potom u tekstu podsjetio na spektakularnu izjavu bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija prilikom posjete Crnoj Gori:

"Učinićemo da Crna Gora postane velika", dok se u nastavku teksta navodi da je investicija u Crnoj Gori među najviše diskutovanim operacijama A2A, te da se radi o investiciji koja je "zasada proizvela samo izdatke".

"EPCG ne djeluje u mogućnosti da ponudi povoljnu energiju Italiji jer ne zadovoljava čak ni crnogorsku potražnju (ova država zapravo kupuje energiju iz Srbije), dok troškovi hipotetičkog podvodnog kabla djeluju pretjerani (700 miliona eura) u odnosu na mogućnosti povrata", ocjenjuje list.

“Tu investiciju ja ne bih radio, razmislio bih duboko zbog ogromnih finansijskih obaveza koje smo morali da preuzmemo", izjavio je Ravaneli na račun toga što je A2A kupovao akcije EPCG , dok je bio na poziciji direktora kontrolnog odbora

Bonus video: