Korov i nad rokovima za gradnju novih hotela u Ulcinju

Gradnja novih hotela na najljepšim parcelama ulcinjske obale nije počela ni ove jeseni...
82 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 19:37h

Iako duže od deceniju tvrdi da su u pitanju strateški investitori, Vlada i dalje ne može da natjera vlasnike “Galeba”, “Jadrana” i “Lida” da počnu gradnju novih hotela na starim i najatraktivnijim lokacijama u Ulcinju.

Aneksima ugovora na početku ove godine bilo je predviđeno da gradnja “Galeba” počne 1. oktobra, a mjesec kasnije i na poluostrvu Suka, staroj lokaciji “Jadrana”.

Obje lokacije juče su bile avetinjski puste - ni traga od građevinskih mašina i privremenih objekata za smještaj radnika, a kamoli investitora.

U, od početka potpuno netransparentnom postupku, budući da građani Ulcinja informacije o gradnji nekadašnjih simbola grada od države, Opštine i investitora mogu dobiti samo na kašičici, javnost još ne zna da li je Vlada sa investitorima zaključila nove anekse ugovora ili je odlučila “da im pokaže puteve” kao što je obećala u februaru u slučaju novog probijanja rokova.

“Vijesti” iz resornog ministarstva nijesu dobile odgovore na ta pitanja, ali riječi Novaka Durutovića, izvršnog direktora “Montenegrostarsa”, kompanije koja će gazdovati “Jadranom”, otklanjaju svaku sumnju da je Vlada spremna da se obračuna sa investitorima.

“Nećemo početi gradnju hotela dok nam se kao investitorima prostor ne oslobodi od stvari i ljudi”, kazao je on juče za “Vijesti”, aludirajući na mještane koji žive u montažnim kućicama na južnoj strani poluostrva.

Aneksima ugovora na početku ove godine bilo je predviđeno da gradnja „Galeba” počne 1. oktobra, a mjesec kasnije i na poluostrvu Suka, staroj lokaciji „Jadrana”. Obje lokacije juče su bile avetinjski puste

Međutim, Vlada je u februaru bila jasna - oba hotela moraju biti stavljena u funkciju do polovine 2016. godine.

“Aneksom ugovora koji će ovih dana biti ponuđeni investitorima, 'Rokšpedu' i 'Star of Montenegru', precizno je definisana dinamika aktivnosti, a bilo kakvo nepoštovanje zadatih rokova, značilo bi direktan raskid ugovora i podnošenje zahtjeva za naknadu štete”, rečeno je tada “Vijestima” u Vladi.

Vlasnik “Galeba”, podgorička kompanija “Rokšped”, već je probio rok za početak radova koji je aneksom bio dogovoren za 1. oktobar, a više nego izvjesno je da će se isto dogoditi i u slučaju “Jadrana”, investitora crnogorsko-njemačkog konzorcijuma “Montengrostars”, koji je izgradnju velelepnog objekta sa pet zvjezdica zakazao za 1. novembar.

“Vijestima” je ranije pomoćnik ministra turizma Olivera Brajović kazala da je aneksom ugovora koji će biti ponuđen “Rokšpedu” precizirano da ta podgorička kompanija najkasnije do 15. septembra mora aplicirati kod nadležnog ministarstva za izdavanje građevinske dozvole.

“Najkasnije do 1. oktobra 2013, moraju početi glavni građevinski radovi na izgradnji 'Galeba', a najkasnije do kraja aprila 2016, hotel mora biti izgrađen i stavljen u funkciju”, kazala je tada Brajovićeva.

Ona je naglasila da je predloženo da se aneksom ugovora definišu odredbe kojim se ugovor automatski raskida u slučaju neispunjenja obaveze u datom roku.

Podsjetila je da je ranije Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte formirao radni tim koji je zadužen da, u saradnji sa predstavnicima investitora, u roku od 14 dana, pripremi i usaglasi predloge aneksa ugovora koji se odnose na nerealizovane investicije i dostavi ih Vladi na razmatranje i usvajanje.

“U slučaju da se, sa investitorima, u navedenom roku ne usaglase bitni elementi za nastavak investicionih aktivnosti, radni tim treba Vladi da dostavi predloge za raskid ugovora i zahtjev za naknadu štete”, jasna je bila Brajovićeva.

Lokacija za hotel "Jadran"

Podsjetila je da, u slučaju “Galeba”, raniji vremenski rok nije poštovan zbog niza okolnosti, u prvom redu nedostatka relevantne opštinske prostomo-planske dokumentacije.

“Na posljednjoj sjednici opštinskog parlamenta, krajem decembra prošle godine, usvojen je urbanistički projekat za lokalitet hotela 'Galeb', čime je stvoren jedan od neophodnih preduslova za početak gradnje novog hotela visoke kategorije”, kazala tada Brajovićeva.

Slični rokovi, aneksom, predviđeni su i za “Star of Montenegro”.

“'Star of Montenegro' prije nekoliko dana već je aplicirao za građevinsku dozvolu, a aneksom ugovora predviđeno je da pripremni radovi počnu u aprilu”, kazala je Brajovićeva tada.

U međuvremenu, rok je pomjeren za 1. novembar, ali pusta ledina na poluostrvu Suka ne djeluje oiptimistično.

Da radovi teško mogu početi u tom roku, “Vijestima” je potvrdio i Durutović koji je kao krivca za moguće kašnjenje investicije, označio Opštinu Ulcinj.

“Mi smo spremni, kao i 'Morsko dobro', koje je za izgradnju stambene zgrade za te familije obezbijedilo 500 hiljada eura. Nažalost, tendera još nema, a iako se raspiše sad, procedura može da traje mjesecima”, kazao je Durutović.

Sa druge strane, predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu odbacio je optužbe Durutovića, konstatujući da je lokalna vlast uradila i više nego što je realno bilo u njenoj moći.

“Mi smo odredili parcelu za zgradu i oslobodili je komunalija. Pristali smo i da tim familijama snosimo pola kirije do izgradnje stanova iako je u međuvremenu utvrđeno da mi nijesmo većinski vlasnici tog zemljišta, već država i to 100 odsto”, kazao je Cungu za “Vijesti”.

Za 13 porodica koje žive na Suki, planirana je izgradnja stambene jedinice vrijedne 660 hiljada eura

“Pozvao sam i 'Montenegrostars' da nam se pridruži kako bismo im našli partnera za realizaciju projekta”, kazao je Cungu.

On nije htio da odgovori na pitanje “Vijesti” da li to znači da je “Montenegrostars” u krizi i da je to glavni razlog kašnjenja početka radova na Suki.

“Što se nas tiče, oni mogu odmah da počnu da grade”, kazao je Cungu.

Za 13 porodica koje žive na Suki, planirana je izgradnja stambene jedinice vrijedne 660 hiljada eura.

Kako su “Vijesti” objavile u julu, na sastanku predstavnika Opštine, investitora i “Morskog dobra” dogovoreno je da od novembra, pa do završetka zgrade, porodicama stanarinu plaćaju grad i preduzeće koje je nadležno za obalu.

Tada je najavljeno da će u roku od deset dana biti objavljen i tender za najpovoljnijeg ponuđača, ali to se nije dogodilo.

Gradnja “Jadrana” trebalo je da počne prošlog proljeća, ali je odložena do dobijanja svih neophodnih dozvola.

Prema projektu, hotel će imati oko 150 ležajeva u 114 soba, računajući i one u pet rezidencijalnih vila.

Na prostoru od 26.000 metara kvadratnih, turisti će u ponudi imati restorane, kongresne sale, bazene, kazino, fitnes centar i sve ono što podrazumijevaju prateći sadržaji za hotel od pet zvjezdica.

U hotelu će, kako je najavljeno, biti korišćeni prirodni resursi za grijanje i hlađenje na principu razmjene temperature sa morskom vodom, dok će struju proizvoditi foto naponske ćelije.

Hotel će zapošljavati 180 radnika, mahom iz Ulcinja.

“Star of Montenegro” je kćerka firma kompanije “Montenegro 2000”, koja ima njemačko-crnogorski kapital.

Izvršni direktor te kompanije je Branislav Durutović, koji već 42 godine radi u Njemačkoj i čiji je udio u njoj 95 odsto.

Preostalih pet odsto u vlasništvu su Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom koje je Durutoviću ustupilo u zakup zemljište na atraktivnoj lokaciji.

Uložoli milione ali u drugi grad

Koliko je Vlada opuštena u komunikaciji sa strateškim investitorima najbolje svjedoči primjer “Lida” - pomoćnik ministra turizma Olivera Brajović ranije nije odgovorila na pitanje kada Ulcinjani mogu očekivati gradnju tog hotela koga je kupio, a potom i srušio ruski konzorcijum “Kapital estate” i koji bi na istoj lokaciji trebalo da sagradi novi simbol grada.

Prije nekoliko godina “Kapital estate”, umjesto u gradnju “Lida”, milione je uložio u Budvu i pri tom javno i blagovremeno saopštio namjeru. Niko iz Vlade nije reagovao pravdajući Ruse i njihov bizarni razlog izmještanja investicija iz Ulcinja u Budvu - počela je da im smrdi Port Milena.

Da ironija bude veća, Port Milenu u ugovoru o kupoprodaji “Lida” niko nije ni pomenuo.

Galerija

Bonus video: