Krajem juna o tarifama advokata

Ministarstvo priprema izmjene Zakona o advokaturi, pa ne mogu dati konačan stav o visini tarifa i da li Vlada treba da ih odobri
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2016. 19:36h

Ministarstvo pravde priprema izmjene Zakona o advokaturi, pa iz tog razloga ne mogu dati konačan stav o visini advokatskih tarifa i da li na njihove iznose saglasnost treba da daje Vlada.

To je “Vijestima” kazao ministar pravde Zoran Pažin odgovarajući na pitanje da li podržava zahtjev poslanika Nevena Gošovića da Advokatska komora za cjenovnik svojih tarifa mora da pribavi saglasnost Vlade i da ga prilagodi standardu građana.

"To pitanje je od javnog interesa tako da treba čuti i stav civilnog sektora, političkih partija i Advokatske komore”, istakao je Pažin.

Gošović je to rješenje sa kolegom Velizarom Kaluđerovićem formalizovao kroz predlog izmjena i dopuna zakona o advokatskoj tarifi koji je predao u skupštinsku proceduru.

“Razumijem inicijativu dva poslanika koju ćemo pažljivo razmotriti i dati institucionalni odgovor u ime Ministarstva pravde. Uz to, želio bih da kažem da je u proceduri ministarstva izmjena zakona o advokaturi, pa ne mogu dati konačan odgovor o jednom ili drugom predloženom modelu”, kazao je Pažin.

Ministar očekuje da će predlog novih rješenja imati do kraja juna, ali ne može precizirati kad će on biti usvojen na Vladi, odnosno, kada će ga poslati u skupštinsku proceduru

On smatra da je važno da se čuje šta o tom pitanju misli Advokatska komora kojoj su shodno zakonu o advokaturi povjerena određena javna ovlašćenja. Podsjeća da je u ranijem periodu bilo zakonski definisano da na advokatske tarife Vlada daje saglasnost.

U obrazloženju predloga Gošović je naveo da advokatska profesija treba da bude samostalna i nezavisna, ali da Ustavom proklamovana nezavisnost te profesije ne podrazumijeva apsolutnu slobodu i da takvo rješenje nije standard ni u okruženju.

“Advokatska tarifa u Crnoj Gori sadrži rješenja kojima se utvrđuju nerazumno visoki troškovi sudskog i drugih sporova i ne uvažavaju socio-ekonomske prilike građana”, kazao je Gošović.

On je za primjer naveo da se, prema važećem cjenovniku (tarifni broj 11), nagrada advokatu koji zastupa dvije ili više osoba uvećava za 50 odsto za svaku drugu i narednu osobu, te da to pravo pripada i advokatu koji zastupa samo jednu stranku, ako je protivna stranka više lica. On navodi da ista ta usluga u Hrvatskoj se naplaćuje 10 odsto za svaku drugu osobu.

Nezavisni poslanik je objasnio da na potrebu usvajanja novog cjenovnika advokatskih tarifa najbolje ukazuje nedavno objavljeni izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o novcu koji je isplaćen za izgubljene radne sporove.

Prema podacima DRI ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura, pri čemu trošovi sudskih postupaka (parnični troškovi i trokovi izvršenja) u osam analiziranih predmeta čine čak 46,22 odsto ukupno isplaćenog novca.

Begović: Nisu advokati krivi za visoke sudske troškove

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović “Vijestima” je kazao da su formirali radnu grupu sastavljenu od svih advokata u Crnoj Gori koja će se baviti pitanjem advokatskih tarifa.

“Namjeravamo da zakažemo vanrednu sjednicu gdje bi jedina tačka bila izmjene zakona o advokaturi. U saznanju smo da Ministarstvo pravde radi isto izmjene zakona”, kazao je Begović.

On je istakao da advokati žele da zadrže samostalnost i nezavisnost koja im po Ustavu pripada, te da će se Advokatska komora ozbiljno posvetiti tom pitanju.

Begović je ponovio da je predlog Gošovića paradoksalan zbog činjenice da se poslanici, problematizujući tarifni broj 11, pozivaju na socijalno–ekonomske interese građana koje u sudskim postupcima jedino štite i zastupaju advokati.

“Na skupštinskom odboru je saopšteno da uskraćivanje prava zaposlenima koja im nesporno pripadaju dovodi do pokretanja velikog broj sudskih postupaka u kojima se veliki broj građana pojavljuje kao oštećena stranaka. To dovodi i do visokih troškovi postupaka koji iz toga proizilaze. Jasno je da za to stanje nisu problem advokati i tarifni broj 11”, kazao je Begović.

On smatra da se postojećim tarifnim brojem 11 troškovi postupka smanjuju, jer se za svaku stranku umanjuju za 50 odsto.

Begović je ocijenio apsurdnim da se predlogom Gošovića faktički zagovara povećanje troškova podsticanjem na podnošenje pojedinačnih tužbi i naplate troškova u cjelokupnom iznosu. Dodao je da im je cilj da se pronađe najbolje rješenje kojim bi se zaštitili interesi građana i advokatske profesije.

Bonus video: