Krapović: Preuzmimo kolektor, da nas Njemci ne ucjenjuju

Bivši gradonačelnik Budve pozvao svoga nasljednika da ne čeka početak sezone i kazao da je sada pravi trenutak da Opština preuzme postrojenje i plati isključivo ono što je urađeno
6751 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Krapović
Dragan Krapović

Bivši gradonačelnik Budve Dragan Krapović pozvao je svoga nasljednika Marka Bata Carevića da se u što skorije vrijeme stvore pretpostavke da Opština može preuzeti postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, kako bi se izbjegle ucjene njemačke WTE i austrijskog koncerna EVN.

„Da ne čekamo mart i početak sezone, već da i ranije preuzmemo postrojenje, jer gospoda iz WTE-a svaki put čekaju do pred sezonu, pa ucjenjuju i uslovljavaju kada dobiju priliku, tako da im je ja ne bih pružio ovoga puta“, kazao je u razgovoru za „Vijesti“ Krapović.

On je apelovao na premijera Duška Markovića, potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, te ministre Darka Radunovića i Pavla Radulovića da ne dozvole da građani Crne Gore plaćaju brljotine organizovane kriminalne grupe i WTE-a, već da snažno podrže Opštinu u tom procesu.

„Pitanje tretmana otpadnih voda je definitivno najvažniji zadatak Opštine Budva i administracije u mandatu 2016-2020. Tek konačnim rješavanjem problema sa WTE-om možemo reći da je Budva riješila najveće rizike i da je spremna da nastavi dalje da se razvija i da rješava nagomilane probleme, nadam se na održiv način“, kazao je Krapović.

Postrojenje na Vještici
Postrojenje na Vještici(Foto: Vuk Lajović)

On navodi da je Opština danas u veoma dobroj poziciji, prije svega sa pravnog aspekta.

„Gospoda iz EVN i WTE imaju pred sobom veoma jasan izbor: ili da na civilizovan način dođemo do konačnog razrješenja cijele situacije, to jest da Budva, uz saglasnost Vlade, plati isključivo ono što je urađeno kako treba ili da nastave da se ponašaju ucjenjivački i pokušaju da naplate garanciju, napuste postrojenje... Ukoliko izaberu ovu drugu opciju i nastave sa ovakvim ponašanjem, sigurno je da će se suočiti sa arbitražom i vrlo neprijatnim međunarodnim skandalom. Opština Budva je dosad pokazala da je vrlo ozbiljno i temeljno pristupila cijelom problemu i da je našla način da poslije preko deceniju vladavine DPS-a i njihovog bježanja od ovog, najvažnijeg pitanja za Budvu i njihove najveće brljotine, kroz reviziju stručnih konsultanata u potpunosti ogoli sve ono što su manjkavosti cijelog projekta tretmana otpadnih voda u Budvi“, istakao je Krapović.

On je kazao da je apsolutno jasno da WTE nije potrošio onoliko novca koliko traže.

„Postoji ogroman broj manjkavosti gladano sa svih aspekata projekta, a podsjećam da je u pitanju DBFO (projektuj, izgradi, finansiraj i upravljaj) ugovor. Ono što najviše brine je činjenica da je ugovor potpisan za cijelu teritoriju opštine, a danas nismo ni blizu rješavanja svih otpadnih voda u Budvi, već ćemo za rubne djelove opštine to morati da rješavamo u godinama pred nama. Takođe, postrojenje u Vještici, najveće od četiri koja je trebalo izgraditi, ne funkcioniše kako treba i svake godine tokom špica sezone (jul i avgust) kvalitet prečišćene vode nije ni blizu vrijednostima koje su propisane pozitivnim propisima Crne Gore, a o evropskim standardima da ne govorim. Postrojenje planirano za 90 hiljada korisnika ne funkcioniše nakon što u špicu sezone broj korisnika pređe 60-70 hiljada, pa je jasno da ono što treba da platimo nismo dobili, te da i ono što jeste urađeno, nije urađeno kako treba. Naravno, ovo su najkrupniji ali ne i jedini problemi, pitanje nalaza vještaka finansijske struke, građevinskih i upotrebnih dozvola, te katastarskog knjiženja objekata, naduvanih troškova održavanja, nezaokružen tehnološki proces (zbrinjavanje mulja), miješanja atmosferske i fekalne kanalizacije, ispusti, pumpne stanice, nepostojanje mjerača ulaza i izlaza iz postrojenja i mnoge druge manjkavosti moraju biti riješene da bi završni protokol bio odobren od strane SO Budva“, ocijenio je Krapović.

On je ustvrdio da je Opština Budva obavila svoj dio posla.

„Nalazi koje imamo u rukama su veoma povoljni za nas, a sada je na gospodi iz EVN-a i WTE-a da se odrede na koji način žele da ovo pitanje riješimo, jer opština Budva neće platiti ni cent više od onoga što je stvarno utrošeno“, zaključio je Krapović.

Govoreći o problemu neprijatnih mirisa iz postrojenja koji ugrožavaju građane koji žive u neposrednoj blizini postrojenja, u naseljima Boreti, Vještica i Bečići, Krapović je ponudio moguće rješenje ili ublažavanje sadašnjeg stanja.

„Mulj koji se lageruje van postrojenja i čeka na odvoz treba odmah nakon procesa izdvajanja u krugu postrojenja smještati u velike kontejnere od 20 kubika i nakon toga ih treba odvoziti zatvorene čim se napune. Pogrešno je iznositi mulj van postrojenja i ostavljati ga na otvorenom, pogotovo kad je kišno vrijeme“, kazao je Krapović.

Bonus video: