Lovćeninvest izvršenjem od grada uzima 12 miliona eura

Većinski paket Lovćeninvesta kontrolišu Milena Ugrin (37,42 odsto) i Velimir Radmilović (35,08 odsto), dok je peti po veličini akcionar društva sa 4,58 odsto Republički zavod za urbanizam i planiranje Aca Đukanovića
193 pregleda 3 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Opština Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.09.2018. 19:16h

Privredni sud Crne Gore odbio je tužbu kompanije Lovćeninvest, koja je tužila Glavni grad i Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice i tražila nadoknadu štete od 12 miliona eura zbog sudskog poravnanja od prije osam godina, koje nije realizovano, saznaju “Vijesti”.

Kako “Vijesti” saznaju, suština prvostepene presude je da je tužilac trebalo, umjesto pokretanja tužbe u parničnom odjeljenju, da traži izvršenje sudskog poravnanja u drugom odjeljenju Privrednog suda, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

Vremenski period za zastaru ovog predmeta, odnosno izvršenja sudskog poravnanja, je 10 godina, pa Lovćeninvest ima još oko dvije godine da dođe do pravde i svog novca.

Prvostepenu presudu donijela je sudija Nataša Bošković. Lovćeninvest je tražio da se pred sudom, u ovoj parnici, sasluša bivši gradonačelnik Miomir Mugoša, sa čijom administracijom su i potpisali poravnanje krajem 2010. godine.

Većinski paket Lovćeninvesta kontrolišu Milena Ugrin (37,42 odsto) i Velimir Radmilović (35,08 odsto), dok je peti po veličini akcionar društva sa 4,58 odsto Republički zavod za urbanizam i planiranje Aca Đukanovića.

Spor je nastao jer je Lovćeninvest poravnanjem, umjesto slobodnog zemljišta, dobio lokaciju uzurpiranu divljom gradnjom na dijelu Malog brda u Podgorici. Od tada su uslijedile desetine sastanaka sa administracijom Glavnog grada, ali nije nađeno rješenje. Predstavnici Lovćeninvesta razgovarili su tim povodom i sa administracijom bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, ali problem nije riješen zbog čega su na kraju podnijeli tužbu.

Lovćeninvest je trebalo da podnese Privrednom sudu predlog za izvršenje potpisanog sudskog poravnanja s kraja 2010. godine, vrijednog 12 miliona eura, a prema kojem mu je trebalo da bude ustupljena površina od 12.947,89 kvadrata zemljišta na dijelu Malog brda. Problem je nastao jer dio zemljišta, oko tri hiljade kvadrata, nije ustupljen jer je uzurpiran od divljih graditelja.

Bonus video: