LP: Insolventnim i prezaduženim građanima omogućiti reprogram obaveza

2 komentar(a)
Glavni odbor Liberalne partije, Foto: Liberalna partija
Glavni odbor Liberalne partije, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 13.02.2015. 10:25h

Liberalna partija Crne Gore (LP) pripremila je predlog Zakona o ličnom stečaju potrošača kojim će se kako ističu iz ove partije omogućiti stvaranje uslova da se insolventnim i prezaduženim građanima omogući reprogramiranje njihovih obaveza.

"Analiza je pokazala da veliki broj potrošača, osim prema bankama, ima neizmirene obaveze i prema državi, lokalnim samoupravama, kao i telekomunikacionim i energetskim kompanijama. Takođe, broj građana s blokiranim računima povećava se iz dana u dan dok visina njihovog duga raste bez mogućnosti kontrole i uvođenja u prihvatljive evropske okvire. Ovo ukazuje na nužnost preokretanja negativnog trenda i intervencije države s ciljem pomoći prezaduženim građanima.", navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Dodali su da se donošenjem Zakona o ličnom stečaju potrošača razvija sistem koji će stvoriti uslove insolventnim i prezaduženim građanima za reprogramiranje njihovih obaveza, a time i priliku za novi finansijski početak, dok će istovremeno i povjerioci imati mogućnost ravnomjernog namirenja svojih potraživanja.

"Predlog zakona sadržaće opciju moratorijuma na otplatu dugovanja potrošača. Ponudiće se i mogućnost da prezaduženi potrošači zadrže nekretninu u kojoj žive, bez mogućnosti da se povjerilac može namiriti njenom prodajom. Predlog Zakona o ličnom stečaju potrošača urađen je blisko primjenjujući najbolja legislativna iskustva iz prakse. Liberalni model uspostavljen je na osnovu modela i prema uzoru na hrvatski, slovenački i njemački model, odnosno njihova je svojevrsna kombinacija. Liberali žele da čuju glas građana, sindikata, NVO i svih drugih relevantnih činilaca prije nego Zakon kandiduju na prvo redovno prolječno zasijedanje Skupštine Crne Gore", piše u saopštnju.

Bonus video: