Mađari i Hrvati zaobišli Montenegroberzu pri kupovini Telekoma

Mađari će kasnije firmu M-tele prodati ili pripojiti Hrvatskom telekomu, čime izbjegavaju plaćanje naknada u Crnoj Gori
86 pregleda 6 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 31.01.2017. 21:12h

Većinski vlasnik Crnogorskog telekoma, Mađar telekom , prebacio je 76,52 akcija crnogorske kompanije na tek registrovano društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o) M-tele u Zagrebu, kao nenovčani ulog.

U drugoj fazi to novo društvo Mađar telekom će „prodati“ ili prenijeti na Hrvatski telekom .

Hrvatski telekom je 10. januara potpisao ugovor sa Mađar telekomom o kupovini 76,53 posto akcija Crnogorskog Telekoma za 123.500.000 eura.

Mišljenje da se ova transakcija umjesto na Montenegroberzi, može obaviti kao netržišna u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA), dala im je još 21. oktobra prošle godine Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora. Time se izbjegava plaćanje provizije berzi od oko 100 hiljada eura, a i provizija brokeru ne bi bila manja od tog iznosa.

Važećim Zakonom o hartijama od vrijednosti Crne Gore, član 45, navodi da se "trgovanje hartijama od vrijednosti obavlja na tržištima hartija od vrijednosti, koja se osnivaju radi stvaranja uslova za povezivanje ponude i traženje hartija od vrijednosti, kao i da poslove tržišta hartija od vrijednosti obavljaju berze."

Regulator KHOV daje, međutim, mišljenje da se promjena vlasništva nad hartijama od vrijednosti „može izvršiti na osnovu tržišnih transfera, uključujući i izuzetke iz člana 45 Zakona o hartijama od vrijednosti, i netržišnih transfera - poklon, nasljeđivanje, zaloga, fiducija, prenos vlasništva nad akcijama prodatim propisanim metodama u postupku privatizacije, sudska i vansudska poravnanja i druge transakcije u skladu sa zakonom“.

„S tim u vezi, prenos vlasništva se može izvršiti i kod osnivanja pravnog lica, kada se hartije od vrijednosti koriste kao nenovčani ulog osnivača“, ističe se u mišljenju KHOV koje je potpisao predsjednik Komisije Zoran Đikanović.

Manjinski akcionari Crnogorskog telekoma za sada se ne oglašavaju iako su nezadovoljni načinom na koji se mijenja većinski vlasnik telekomunikacione kompanije.

U čitavoj priči, kako “Vijesti” saznaju nezvanično, najbolje je prošao CDA koji je za promjenu vlasništva nad većinskim udjelom u Crnogorskom telekomu naplatio po osnovu svog cjenovnika oko 100 hiljada eura.

Stručnjaci iz ove oblasti, koje su “Vijesti” kontaktirale, rekli su da će dileme oko mogućeg kršenja Zakona o HOV i zaobilaženja Zakona o preuzimanju privrednih društava biti otvorene tek kad Mađar telekom vlasništvo nad M-tele proda ili formalno pripoji Hrvatskom telekomu.

Većinski paket od 51 odsto HT-a je u vlasništvu Dojče telekoma koji je vlasnik i Mađar telekoma. To znači da će na kraju druge transakcije i kada Hrvatski telekom konačno preuzme Crnogorski telekom , i manjinski akcionari HT-a posredno biti suvlasnici Crnogorskog telekoma.

Hrvatski telekom: Sve je u skladu sa propisima

Kompaniju M-tele d.o.o. osnovao je Mađar telekom sa sjedištem u Zagrebu, rekli su “Vijestima” iz HT-a.

“Ta kompanija je vlasnik 76,5 odsto dionica Crnogorskog telekoma. Kada se završi transakcija Hrvatski telekom će postati 100 odsto vlasnik M-tele d.o.o. Time će HT postati vlasnik 76,5 odsto dionica Crnogorskog telekoma i na taj način će se zaključiti transakcija kupoprodaje Crnogorskog telekoma. Navedeni modalitet sprovođenja transakcije u skladu je sa propisima Crne Gore, Hrvatske i Mađarske, a odabran je kao najpraktičniji i najbrži. Preduzeće M-tele biće za kratko vrijeme pripojena HT-u i više neće egzistirati, a HT će biti direktno vlasnik dionica Crnogorskog telekoma”, objasnili su iz HT-a.

Bonus video: